De reis naar Corsica Bekijk groter

De reis naar Corsica

Moldaviet 5

9789078068228

Verkrijgbaar

De kracht van deze novelle zit in de beelden die van de bladzijden spatten en in de taal die als muziek is.

Meer details

9,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Voetnoot
Jaar van uitgave 2008
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 80p.
Extra 10,5 x 16,5 cm

Meer informatie

Na hersteld te zijn van een zware operatie onderneemt een jongeman een reis naar Corsica. Behalve een tocht door Italië is het een reis door de gedachtewereld van iemand die op zoek is naar iets, in feite naar zichzelf. Terwijl hij bezig is uit een diep existentieel dal te klimmen, een dal van drankmisbruik en een verloren liefde, voert zijn reis hem naar Milaan, Genua en Santa Margharita. Onderwijl levert hij een voortdurende strijd met de demonen die hem teisteren en paart hij dit mentale gevecht aan zijn reisindrukken en ervaringen. Pas wanneer hij in Santa Margharita neerstrijkt, komt het inzicht: 'Heb ik nu die hele reis ondernomen om die algemeen geldende waarheid bevestigd te zien dat je als mens alleen op aarde bent? Denk het.' Corsica is dan ook niet langer het doel, het is Venetië dat de verlangde bevrijding en vreugde zal brengen.

De kracht van deze novelle zit in de beelden die van de bladzijden spatten en in de taal die als muziek is. Waar anderen misschien honderden pagina's nodig hebben, heeft Filip Topoi genoeg aan enkele tientallen pagina's om een 'trip' door de gedachtewereld van een jongeman te maken. De novelle is in 1999 door het Tsjechisch Literatuurfonds onderscheiden met de prijs voor het beste prozawerk van dat jaar.

Uit het Tsjechisch vertaald en van een nawoord voorzien door Edgar de Bruin.

Auteurs

Filip Topol

Filip Topol (1965), jongere broer van Jáchym Topol, is meer bekend als zanger, pianist en songwriter dan als schrijver. Hij is voorman van de beruchte band Psí Vojáci (Dog Soldiers), al jaren het middelpunt van de alternatieve muziekscène. Filip Topol is op zeer jonge leeftijd begonnen met het maken van muziek; zo trad Psí Vojáci voor het eerst op in 1979, toen de meeste bandleden nog maar dertien waren. Een van hun eerste optredens gaven ze in het buitenhuis van Václav Havel. Sinds de tweede helft van de jaren negentig van de vorige eeuw publiceert hij af en toe een novelle, die door de kritiek steevast juichend wordt ontvangen.