Rachel Bekijk groter

Rachel

Moldaviet 6

9789078068235

Verkrijgbaar

Over de pijnlijke zoektocht van een vrouw naar haar moedertaal. Treffende observaties en ontleding van de psychologie van de mens zoals die zich verraadt in het gelaat en het lichaam.

Meer details

9,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Voetnoot
Jaar van uitgave 2008
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 80p.
Extra 10,5 x 16,5 cm

Meer informatie

De novelle Rachel toont de pijnlijke zoektocht van een vrouw naar haar moedertaal. Nadat ze als jong kind met haar ouders haar geboorteland heeft verlaten, groeit Rachel op in Engeland. In tegenstelling tot haar ouders moet zij een in alle opzichten volwaardig en geslaagd Brits staatsburger worden. Na het overlijden van haar ouders onderneemt ze voor het eerst de reis terug naar het land met 'die taal die zich verzet en niet laat veroveren'. Met de hulp van een hypnotiseur maakt ze de balans op van haar verleden en begrijpt ze pas de vérstrekkende en onherroepelijke gevolgen van haar kinderlijke poging tot wraak op haar ouders.

De kracht van Eda Kriseová's pen schuilt in de treffende observaties en ontleding van de psychologie van de mens zoals die zich verraadt in het gelaat en het lichaam. Steeds meer ziet de schrijfster het laatste als boek van de levensloop van een mens: 'Oude mensen en oude bomen. Hoeveel littekens en wonden zitten er niet op hun lichaam.' De poëtische en zintuiglijke beschrijvingen van omgeving en natuur zorgen voor harmonieuze contrapunten in de tekst.

Uit het Tsjechisch vertaald en van een nawoord voorzien door Hank Geerts.

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Eda Kriseová

Van Eda Kriseová (Praag, 1940), schrijfster en voormalig adviseur van de eerste regering na de Fluwelen Revolutie, verscheen eerder in de Moldavietreeks de novelle Rachel. Kriseova kreeg in 1968 een publicatieverbod dat ruim twintig jaar duurde. Haar werk circuleerde tot 1989 ondergronds en vond zijn weg naar het buitenland via exiluitgevers of vertalers. De naam kwam in Tsjechië uit in 2007, maar is geschreven aan de vooravond van de Fluwelen Revolutie.
Naast verhalen, novellen en historisch getinte romans publiceerde zij reisimpressies over India en Afrika, een filosofisch getint werk over de relatie tussen lichaam en ziel en in 2018 weer een roman. In het Nederlands verschenen van haar Het stadje, de bundel Wat gebeurde in het gekkenhuis, de novelle De gebroeders en een biografie van Vaclav Havel, de eerste in haar land.