De huwelijksreis Bekijk groter

De huwelijksreis

Moldaviet 4

9789078068211

Verkrijgbaar

Een variatie op Klíma's favoriete thema: de liefde en het onvermogen om tot werkelijke intimiteit met een ander te komen.

Meer details

7,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Voetnoot
Jaar van uitgave 2008
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 60p.
Extra 10,5 x 16,5 cm

Meer informatie

De novelle De huwelijksreis verscheen oorspronkelijk als verhaal in de bundel Milenci na jeden den ('Minnaars voor één dag') uit 1970. Ivan Klíma had toen net een publicatieverbod gekregen, waardoor zijn werk jarenlang alleen buiten het toenmalige Tsjecho-Slowakije kon verschijnen. Zelf heeft hij de (liefdes)verhalen uit die bundel wel 'horrorverhalen' genoemd en die benaming is - op een psychologisch niveau - zeker van toepassing op De huwelijksreis, dat nu voor het eerst in Nederlandse vertaling verschijnt. Het is een variatie op Klíma's favoriete thema: de liefde en het onvermogen om tot werkelijke intimiteit met een ander te komen. Het verhaal heeft onmiskenbaar absurdistische trekjes en verraadt ook de invloed die het werk van Franz Kafka op Klíma heeft gehad.

Het blijkt in De huwelijksreis al gauw om een weinig conventionele huwelijksreis te gaan. De deelnemers zijn weliswaar gehuwd, maar niet met elkaar. Liefde en haat vormen de inzet van een bizar spel met een eigen logica.

Uit het Tsjechisch vertaald en van een nawoord voorzien door Irma Pieper.

Auteurs

Ivan Klíma

Ivan Klíma [1931] heeft de afgelopen vijftig jaar een indrukwekkend oeuvre opgebouwd, waarvan veel ook in het Nederlands is verschenen. Hij publiceert nog steeds, maar het is vooral met zijn eerdere werk -zowel de korte verhalen als de romans - dat hij zich een plaats naast zijn generatiegenoten Hrabal en Kundera heeft verworven. De huwelijksreis draagt alle kenmerken van Klíma's vroege schrijverschap; hij plaatst zijn existentiële thema's in een beklemmende omgeving vol absurdistische motieven en onzinnige dialogen, wat op de lezer een even vervreemdende als indringende uitwerking heeft.