Nieuw Flarden Bekijk groter

Flarden

Moldaviet 32

9789491738814

Verkrijgbaar

Acht verhalen over schurende relaties tussen mensen die vaak een macabere wending nemen. Speelse, ietwat gemene vingeroefeningen.

Meer details

14,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Voetnoot
Jaar van uitgave 2022
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 124p.

Meer informatie

Op indringende wijze schetst de Tsjechische schrijfster Bianca Bellová [1970], van wie eerder de korte roman Het meer [2018] werd vertaald, in acht verhalen schurende relaties tussen mensen van diverse generaties [een grootvader met kleinzoon, vader met zoon], tussen personages op leeftijd [een professor, actrice] of over een enkeling ten opzichte van zijn dreigende omgeving. De wendingen zijn vaak macaber en er wordt verteld vanuit verschillend [mannelijk, vrouwelijk of zelfs kinderlijk] perspectief. De verhalen verschenen in haar eigen land in de periode tussen 2012 en 2020 en lijken tussen haar - meer dramatische - langere werk speelse, ietwat gemene vingeroefeningen, in het eerste verhaal zelfs letterlijk.

Deze uitgave kwam mede tot stand dankzij ondersteuning van het Tsjechisch Ministerie van Cultuur.
Vertaling en nawoord Kees Mercks

Auteurs

Bianca Bellová

Bianca Bellová (Praag, 1970) kreeg in Nederland bekendheid door haar korte roman 'Het meer' (De Geus 2018), die diverse goede recensies opleverde en tot nu toe in 22 talen werd vertaald. In eigen land werd de roman bekroond met de Magnesia Litera-prijs en de EU-Literatuurprijs.
De schrijfster debuteerde in 2009 met ‘Een sentimentele roman’, die minder zoetsappig is dan de titel doet vermoeden. Dat geldt ook voor ander werk waarmee ze succes had, zoals ‘De dode man’ (2011) en ‘Mona’ (2019). Thema’s in de genoemde werken zijn onder meer het milieu en het niet naleven van mensen­rechten. In 'Flarden' schuilt het desolate veeleer in de menselijke verhoudingen van het hier en nu. Bianca Bellová’s nieuwste roman, ‘Het eiland’, komt in 2022 uit.