Waar woont de haat? Bekijk groter

Waar woont de haat?

9789491921810

Verkrijgbaar

21 verhalen en essays van de beste hedendaagse Hongaarse schrijvers stellen intolerantie, xenofobie, sociale ongelijkheid en het cultiveren van haat aan de kaak.

Meer details

19,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Uitgeverij Jurgen Maas
Jaar van uitgave 2020
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 180p.

Meer informatie

Hongarije komt de laatste jaren vaak negatief in het nieuws: er wordt gesproken van de teloorgang van de democratie, de rechtstaat en de vrije pers, van eng nationalisme, een slechte behandeling van vluchtelingen en andere achtergestelde groepen. We zagen hekken aan de grens die migranten moesten tegenhouden en naar antisemitisme riekende billboardcampagnes.

De Hongaarse literatuur geeft een heel ander beeld: veel schrijvers beschouwen de Hongaarse identiteit kritisch en pleiten voor tolerantie en compassie. Deze bundel wil graag dit andere Hongarije laten zien aan de hand van 21 verhalen en essays van de beste hedendaagse Hongaarse schrijvers. Zij komen met de middelen van de literatuur op voor deze waarden en stellen de intolerantie, xenofobie en sociale ongelijkheid en het cultiveren van haat aan de kaak. Ze behandelen de omgang met minderheden en achtergestelde groepen, onderzoeken de Hongaarse identiteit, ze bespreken historische ervaringen, voornamelijk met betrekking tot de Jodenvervolging, maar houden vooral de Hongaren een spiegel voor. Een spiegel die ook voor ons Nederlanders nuttig is.

Samenstelling: Mari Alföldy en Viacheslav Sereda

Auteurs: Iván Bächer, Kriszta Bódis, György Dragomán, Virág Erdős, Péter Esterházy, András Gerevich, Krisztián Grecsó, János Háy, Tibor Keresztúry, György Konrád, László Krasznahorkai, Aliz Mosonyi, Péter Nádas, Ádám Nádasdy, Lajos Parti Nagy, Gergely Péterfi, György Spiró, Gábor Szántó, Ákos Szilágyi, Krisztina Tóth en Gábor Zoltán.

Vertalers: Mari Alföldy, Jannet Bosselaar, Rebekka Hermán-Mostert, Henry Kammer, Antje Koelewijn, Frans van Nes, Cora-Lisa Sütő, Rob Visser en Rogier van der Wal.

Gerelateerde titels

Auteurs

Mari Alföldy


Viacheslav Sereda