De verovering van Jupiter Bekijk groter

De verovering van Jupiter

Over de dekolonisatie van de geest

9789491921742

Verkrijgbaar

26 auteurs proberen te beschrijven hoe een land, mens, maatschappij zich kan herstellen van de koloniseerdrift van de mens, in het voetspoor van de Keniaanse auteur Ngũgĩ wa Thiong’o.

Meer details

18,99 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Uitgeverij Jurgen Maas
Jaar van uitgave 2020
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 228p.

Meer informatie

‘Beste bewoners van de maan, van Mars, van Jupiter, wees gewaarschuwd: de gevreesde mens komt eraan!’ Met deze woorden waarschuwt Reggie Baay het hele universum voor de koloniseerdrift van de mens. En in deze bundel probeert hij, samen met 25 andere auteurs, te beschrijven hoe een land, mens, maatschappij zich daarvan kan herstellen. Dat is in het voetspoor van de Keniaanse auteur Ngũgĩ wa Thiong’o, die in 1986 opriep tot grootscheepse mentale dekolonisatie, en die voor dit boek schrijft over de magische kracht van een tropenhelm. Anderen houden een dagboek bij van een reis door Indonesië, verdichten de blik op de ander of ervaren de bevrijding van de geest als een rouwverhaal. En wat te doen met J.P. Coen en Multatuli? Kijken we naar onze historici of vertrouwen we op de toekomst?

Met bijdragen van Rodaan Al Galidi * Ghayath Almadhoun * Karin Amatmoekrim * Asis Aynan * Reggie Baay * Behrouz Boochani * Ellen Deckwitz * Adriaan van Dis * Angelina Enny * Petina Gappah * Mohsin Hamid * Rosabelle Illes * Sabrine Ingabire * Atte Jongstra * Karl Ove Knausgard * Antjie Krog * Cynthia McLeod * Goenawan Mohamad * Nelleke Noordervliet * Jolyn Phillips * Simon(e) van Saarloos * Vamba Sherif * Michaïl Sjisjkin * Ngũgĩ wa Thiong’o * Manon Uphoff * Dominique van Varsseveld

Voorsmaakje: Het hoofd van een ander - Manon Uphoff

Downloaden

Auteurs

Toef Jaeger (red.)

Toef Jaeger is schrijfster en literair criticus NRC.