De naam Bekijk groter

De naam

Moldaviet 28

9789491738432

Verkrijgbaar

De naam van een andere lenen om je boek te kunnen publiceren. De historicus Milan vraagt zijn buurvrouw om deze gunst. Het begin van een obsessie die tegelijk komisch en tragisch zal zijn.

Meer details

14,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Voetnoot
Jaar van uitgave 2019
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 132p.
Extra 10,5 x 16,5 cm

Meer informatie

De naam van een ander lenen om je boek te kunnen publiceren? Dit was in het communistische Tsjechoslowakije geen ongebruikelijke kunstgreep voor wie een publicatieverbod had. In De naam vraagt de Praagse historicus Milan de buurvrouw in het trappenhuis om deze gunst. Dat hij zo zijn ziel aan de duivel verkoopt, beseft hij pas later. Aanvankelijk staat hij helemaal achter zijn keuze, maar daarna raakt hij verstrikt in de situatie en is er geen weg terug. Zijn obsessie met zijn buurvrouw krijgt perverse proporties die tegelijk komisch en tragisch zijn. De bijna filmische plot voltrekt zich voornamelijk op de overloop van de flat, waarbij het deurspionnetje een grote rol speelt.
Uit het Tsjechisch vertaald door Hank Geerts, die ook het informatieve nawoord schreef.

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Eda Kriseová

Van Eda Kriseová (Praag, 1940), schrijfster en voormalig adviseur van de eerste regering na de Fluwelen Revolutie, verscheen eerder in de Moldavietreeks de novelle Rachel. Kriseova kreeg in 1968 een publicatieverbod dat ruim twintig jaar duurde. Haar werk circuleerde tot 1989 ondergronds en vond zijn weg naar het buitenland via exiluitgevers of vertalers. De naam kwam in Tsjechië uit in 2007, maar is geschreven aan de vooravond van de Fluwelen Revolutie.
Naast verhalen, novellen en historisch getinte romans publiceerde zij reisimpressies over India en Afrika, een filosofisch getint werk over de relatie tussen lichaam en ziel en in 2018 weer een roman. In het Nederlands verschenen van haar Het stadje, de bundel Wat gebeurde in het gekkenhuis, de novelle De gebroeders en een biografie van Vaclav Havel, de eerste in haar land.