De missie Bekijk groter

De missie

Moldaviet 26

9789491738357

Verkrijgbaar

In deze novelle verwerkte de auteur zijn eigen ervaringen toen hij in een eindeloze stroom vluchtelingen onder erbarmelijke omstandigheden Parijs verliet voor het oprukkende Duitse leger.

Meer details

12,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Voetnoot
Jaar van uitgave 2017
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 80p.
Extra 10,5 x 16,5 cm

Meer informatie

Eind jaren dertig trad Hostovský toe tot de diplomatieke dienst en toen de oorlog uitbrak kwam hij via Frankrijk en Portugal in New York terecht. In de novelle De missie, opgenomen in de bundel Eenzame rebellen uit 1948, heeft hij zijn eigen ervaringen verwerkt toen hij in een eindeloze stroom vluchtelingen onder erbarmelijke omstandigheden Parijs verliet voor het oprukkende Duitse leger. Dit soort ervaringen inspireerden hem in de jaren veertig en vijftig tot grote werken als De schuilplaats, Vermist en De middernachtspatiënt, psychologische spionage-achtige romans tegen de achtergrond van recente grote historische gebeurtenissen – WO II, de communistische putsch van 1948 in Tsjechoslowakije, de Koude Oorlog. Het zorgde ervoor dat Graham Greene een van zijn grootste bewonderaars werd.

Edgar de Bruin is een gelauwerd vertaler: hij werd onder meer onderscheiden met de Aleida Schotprijs, de Tsjechische Premia Bohemica, de Letterenfonds Vertaalprijs 2015 en de Jiri Theiner Award 2017.

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Egon Hostovský

Egon Hostovský (Hronov, Tsjechië, 1908 – Montclair, V.S., 1973) debuteerde eind jaren twintig en werd door de critici onthaald als een groot talent. In 1936 ontving hij de Tsjechoslowaakse Staatsprijs voor de Literatuur, maar drie jaar later werd zijn leven en werk voorgoed getekend door ontheemding en ballingschap: Hostovský was Joods en moest vluchten voor de nazi’s. Na de oorlog werden zijn boeken in het communistische Tsjechoslowakije verboden. Uiteindelijk vestigde de schrijver zich blijvend in de Verenigde Staten.
Egon Hostovský was een bloedverwant van Stefan Zweig en bevriend met Graham Greene, die zijn werk bewonderde. Tegenwoordig geldt Hostovský als een van de meest prominente Midden-Europese schrijvers van de twintigste eeuw.