Praagse kleine luyden Bekijk groter

Praagse kleine luyden

Moldaviet 25

9789491738340

Verkrijgbaar

In de Kleine Zijde, een schilderachtige maar gesloten wijk in Praag ondervindt de ik-figuur, een kandidaat-jurist, grote moeite om geaccepteerd te worden door zijn medebewoners. Neruda beschrijft zijn hardnekkige pogingen daartoe met veel humor.

Meer details

14,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Voetnoot
Jaar van uitgave 2017
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 124p.
Extra 10,5 x 16,5 cm

Meer informatie

De Kleine Zijde (Malá Strana) is een schilderachtige wijk in Praag, gelegen tussen de Moldau en de Burcht. De wijk heeft een gesloten karakter, waardoor de ik-figuur, een kandidaat-jurist die er een rustig plekje zoekt om zich voor te bereiden op zijn examen, grote moeite ondervindt geaccepteerd te worden door zijn medebewoners. Zijn hardnekkige pogingen hiertoe worden door Neruda vol humor beschreven, een die soms aan het hilarische grenst: zelfs een vogel in een kooitje op de binnenplaats van het huis lijkt de indringer te willen verjagen.

Neruda’s stijl is in dit verhaal gogoliaans door de fragmentarische, dagboekachtige ontboezemingen en emotionele uitroepen. Het is dan ook niet vreemd dat de Chileense dichter Pablo Neruda uit respect voor deze Tsjechische grootmeester van het korte verhaal die voor hem Spaans klinkende achternaam koos als pseudoniem.

Vertaald uit het Tsjechisch en van een nawoord voorzien door Kees Merckx

Auteurs

Jan Neruda

Jan Neruda (1834-1891) is een van de klassieke Tsjechische schrijvers uit de negentiende eeuw. Hij werd niet alleen bekend als dichter, maar vooral ook door zijn verhalen uit de bundel Kleinezijdse verhalen (Malostranské povídky), waarvan het afsluitende verhaal ‘Praagse kleine luyden’ (‘Figurky’, 1877) het meest modernistisch is.