De mensen die God vergat Bekijk groter

De mensen die God vergat

9789071127809

Verkrijgbaar

Debuutbundel met vijf korte verhalen die meteen al alle elementen van het cosseriaanse universum bevatten: woede jegens de overheid, de bureaucratie en de armoede, uitgemeten in bijtende spot en zwarte humor.

Meer details

23,00 € incl. btw

Datasheet

UitgeverijCoppens & Frenks
Jaar van uitgave2010
Bindwijzehardcover
Aantal pagina's120p.

Meer informatie

De mensen die God vergat (1941) is het debuut van Albert Cossery. De bundel bevat een vijftal korte verhalen waarin al direct alle elementen van het cosseriaanse universum aanwezig zijn: woede jegens de overheid, de bureaucratie en de armoede, uitgemeten in bijtende spot en zwarte humor. De verhalen worden bevolkt door bedelaars, arme sloebers, naakte kinderen en jonge meisjes die troost bieden. De slaap is het enige van waarde en wordt voortdurend bedreigd door vertegenwoordigers van de overheid zoals de postbode of de gendarme. De 'God' uit de titel dient volgens Cossery te worden opgevat als de maatschappij.

De Engelse schrijver Lawrence Durrell stuurt dit debuut naar Henry Miller, die Cossery onmiddellijk herkent als een literaire ontdekking en zorgt voor een Amerikaanse uitgave. Hij vergelijkt hem met Dostojevski en Gorki. In Frankrijk verschijnt de bundel in 1946 bij uitgeverij Charlot, mede dankzij een aanbeveling van Albert Camus.

'Geen enkele levende schrijver heeft zo schrijnend en onverbiddelijk het leven beschreven van hen die binnen de menselijke soort een immense verzwolgen menigte vormen... Voor mij was dit boek een complete verrassing. Het was het eerste met deze thematiek sinds de grote Russische schrijvers uit het verleden' - Henry Miller.

Auteurs

Albert Cossery

Albert Cossery (1913-2008) schreef in het Frans, maar dacht in het Arabisch. Hij heeft zichzelf altijd nadrukkelijk beschouwd als een Egyptisch schrijver. Hij heeft nooit een Frans paspoort willen aanvragen. Zijn stijl wordt gekenmerkt door de spanning tussen de compacte syntaxis en de rake adjectieven van de verhalende passages afgewisseld met levendige dialogen. Cossery is altijd zeer kritisch geweest op zijn eigen zinnen: ieder woord doet ertoe.