9789075879407
Verkrijgbaar
Deze biografie van één van de vier belangrijkste Nederlandse dirigenten van de 20ste eeuw geeft meteen ook een interessant tijdsbeeld van het muziekleven tussen 1928 en 1978.
Dit product is niet meer op voorraad
Beschikbaarheidsdatum: 17-12-2009
Willem van Otterloo (1907-1978)
Deze biografie van één van de vier belangrijkste Nederlandse dirigenten van de 20ste eeuw geeft meteen ook een interessant tijdsbeeld van het muziekleven tussen 1928 en 1978.
Ontvanger :
* Verplichte velden
of Annuleren
Uitgeverij | Van Gruting |
Jaar van uitgave | 2009, 1ste druk |
Bindwijze | hardcover met stofomslag |
Aantal pagina's | 632p. |
Willem van Otterloo was één van de vier belangrijkste Nederlandse dirigenten van de twintigste eeuw. Als componist liet hij een klein maar verfijnd oeuvre na. Zijn bekendste werk is de Symphoniëtta (1943), die behoort tot de meest gespeelde Nederlandse composities. Van Otterloos levensverhaal geeft een interessant tijdsbeeld van het muziekleven tussen 1928 en 1978.
Hij begon zijn loopbaan als tutticellist in het Utrechts Stedelijk Orkest. Een compositieprijsvraag van het Concertgebouw in 1932 bleek bepalend voor zijn toekomst. De orkestsuite die hij instuurde, werd bekroond met de eerste prijs en hij mocht de uitvoering door het Concertgebouworkest zelf dirigeren. Het USO stelde hem in 1934 aan als tweede en in 1937 als eerste dirigent. Hij bleef aan toen het USO in 1943 werd ingezet bij de Europasender, een Duitse propagandazender. Dit kwam hem na de bevrijding te staan op een veroordeling door de Ereraad voor de muziek.
In 1949 werd Van Otterloo eerste dirigent van het Residentie Orkest, dat hij bijna een kwart eeuw leidde. Het Haagse orkest ging met hem een ongekende bloeitijd tegemoet. In 1950 werd hij een van de vaste dirigenten van het nieuwe platenlabel van Philips, dat hem behalve met het RO opnamen liet maken in Berlijn, Parijs en Wenen. De vele Philips-lps droegen bij tot zijn internationale reputatie. Na het overlijden van Eduard van Beinum in 1959 werd algemeen verwacht dat hij diens opvolger zou worden bij het Concertgebouworkest. De keuze viel echter op Bernard Haitink en Van Otterloo bleef in Den Haag.
In de jaren zestig kwam Van Otterloo bij het RO onder vuur te liggen door de roep om inspraak en repertoirevernieuwing. Als gastdirigent verlegde hij zijn activiteiten deels naar het buitenland. Na zijn vertrek bij het RO in 1973 werd hij chef-dirigent van het Sydney Symphony Orchestra. In 1978 overleed hij in Australië bij een verkeersongeval.
Niek Nelissen (1952) studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 1978 is hij verbonden als leraar geschiedenis aan het Stedelijk Gymnasium in Arnhem. Daarnaast is hij vanaf 1983 werkzaam als muziekjournalist. Hij schreef een groot aantal artikelen voor kranten en muziektijdschriften en toelichtingen bij cd-uitgaven, vooral over belangrijke dirigenten uit het verleden. In 2009 promoveerde hij aan de Radboud Universiteit Nijmegen op de biografie van de dirigent en componist Willem van Otterloo.