De stalen pinhelm van Mozart Bekijk groter

De stalen pinhelm van Mozart

Musici onder het nazisme

9789462673564

Verkrijgbaar

In dit vervolg op Beethoven in de bunker vertelt Fred Brouwers over de verknipte verhouding van de nazi's met klassieke muziek. Opnieuw een beklijvend stuk muziekgeschiedenis.

Meer details

20,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2022
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 232p.

Meer informatie

Kent u Władysław Szpilman? Pools-Joodse pianist en componist, betrokken bij de opstand in het getto van Warschau, overleefde met dank aan een Duitse officier. De kleine oorlog van Szpilman vormde de basis voor de bekroonde film 'The Pianist'. Veel muzikanten ondergingen onder de nazi's een zelfs nog tragischer lot. Anderen werkten mee en beleefden gouden jaren, zoals Carl Orff of Elisabeth Schwarzkopf. Of moesten de benen nemen om hun leven te redden en elders aan de kost komen. In Beethoven in de bunker schilderde Fred Brouwers al de levens en carrières van een reeks muzikanten en componisten in het Derde Rijk. 'De stalen pinhelm van Mozart' is het vervolg. De titel verwijst rechtstreeks naar een citaat van operettekoning Robert Stolz: 'Het lijkt wel alsof de nazi's Mozart een stalen helm hebben opgezet, Schubert met een sabel hebben omgord en Johann Strauss prikkeldraad rond zijn nek hebben gewikkeld!' Een beklijvend stuk muziekgeschiedenis.

Downloaden

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Fred Brouwers

Fred Brouwers presenteerde programma’s op Radio 1, Radio 2, Klara en VRT-televisie. Hij becommentarieerde jarenlang de Koningin Elisabethwedstijd voor Canvas.


Persartikels

Klara - Espresso (23/05/2022) - Gesprek met Fred Brouwers over De stalen pinhelm van Mozart - herbeluisteren

Knack (7/05/2022) - Voorpublicatie van het verhaal van Kurt Weill, boegbeeld in de strijd tegen het fascisme - lezen