Opera en drama Bekijk groter

Opera en drama

9789086841103

Verkrijgbaar

De neerslag van Wagners prikkelende en soms verbluffende inzichten over alle bestanddelen van het muziektheater, met uitgebreide aandacht voor de betekenis van de mythologie en het mythische als psychologisch raamwerk voor zijn muziekdrama's.

Meer details

29,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij IJzer
Jaar van uitgave 2014
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 450p.

Meer informatie

Sinds 2013 werkt IJzer aan de eerste Nederlandse vertalingen van het prozawerk van Richard Wagner. Dit werk vormt een groot deel van het oeuvre van Wagner en is tot dusver voor het Nederlandse lezerspubliek ontoegankelijk gebleven. IJzer heeft het Wagnerjaar aangegrepen om te beantwoorden aan de bestaande vraag van vele operaliefhebbers in het algemeen en Wagnerfans in het bijzonder. In 2013 zijn reeds de eerste twee delen van de serie verschenen: Het kunstwerk van de toekomst en Geschriften over kunst, politiek en religie. Beide boeken zijn in de pers zeer goed ontvangen en leveren een belangrijke bijdrage aan de Wagnerreceptie in Nederland en België.

Vertaler Philip Westbroek is er volgens NRC en de Volkskrant in geslaagd om het moeilijke proza van Wagner in transparant en goed lopend Nederlands om te zetten. Een belangrijke meerwaarde van Westbroeks aanpak wordt gevormd door de uitgebreide inleidingen op de teksten en de verhelderende noten. Hierdoor zijn de teksten ook goed te begrijpen voor de minder ingewijde lezers.

Opera en drama is de derde band in de serie Wagnervertalingen. Dit is Wagners belangrijkste werk over zijn B en bevat de synthese van Wagners ideeën over het Gesamtkunstwerk in de periode waarin Wagner zijn eerste schetsen van Der Ring des Nibelungen maakt. Opera en drama is de neerslag van Wagners prikkelende en soms verbluffende inzichten over alle bestanddelen van het muziektheater: de muziek zelf, het schilderen met orkestklank, de diepere betekenis van taal, de relatie tussen muziek en woord etc. Ook gaat Wagner uitgebreid in op de betekenis van de mythologie en het mythische als psychologisch raamwerk voor zijn muziekdrama's. In dit werk presenteert Wagner tevens zijn inzichten over de relatie tussen kunst en samenleving en gaat hij nader in op zijn ideaal om met de kunst de wereld te veranderen en een nieuwe menselijke gemeenschap te stichten.

De vertaling van Opera en drama wordt wederom voorzien van een uitgebreide inleiding en verhelderende noten om iedere geïnteresseerde lezer, leek of specialist, te helpen bij een beter begrip van Wagners hoofdwerk.

Auteurs

Richard Wagner

Richard Wagner (1813-1883) was een belangrijk vernieuwer in de muziek van zijn tijd. Hij componeerde als belangrijkste werken een aantal opera's die hij zelf liever als muziekdrama's aanduidde en waarvoor hij ook de teksten (libretti) schreef. Hij streefde naar een Gesamtkunstwerk, de ideale vereniging van woord, muziek en toneel. Op den duur ontstonden daaruit zijn grootse muziekdrama's die uiteindelijk in een speciaal hiervoor gebouwd theater werden (en worden) opgevoerd in de Beierse stad Bayreuth.