Arabesk Bekijk groter

Arabesk

Over Simeon ten Holt

9789086841868

Verkrijgbaar

Een caleidoscopisch beeld van de ontwikkeling van Simeon ten Holt als componist, van de eerste klanken op piano tot de laatste op viool. Met unieke cd met enkele van zijn sleutelwerken.

Meer details

39,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij IJzer
Jaar van uitgave 2019
Bindwijze hardcover met stofomslag
Aantal pagina's 432p.
Extra 150 x 23 cm - met cd

Meer informatie

+ unieke cd waarop Simeon ten Holt enkele van zijn sleutelwerken speelt. Zo ook de allereerste versie van Canto Ostinato.

Hoe is het, om na een leven lang in betrekkelijke anonimiteit te hebben doorgebracht, plotseling als een gevierd componist te worden toegejuicht? En dat ook nog met een compositie die eigenlijk haaks staat op alles waar je, getuige al je eerdere stukken, heilig in geloofde? Dit lijkt een thema voor een roman. Het overkwam de componist Simeon ten Holt.

In Arabesk schetst J. Heymans – aan de hand van vele ontmoetingen met de meester zelf, brieven, dagboekfragmenten en gesprekken met betrokkenen – een caleidoscopisch beeld van de ontwikkeling van Simeon ten Holt als componist, van de eerste klanken op piano tot de laatste op viool. Tevens wordt hij neergezet als een cultuurdrager die gedurende de vorige eeuw vele artistieke en muzikale modes van nabij heeft meegemaakt. Het levert ook nog eens een onvergetelijk sfeerbeeld van het kunstenaarsdorp Bergen op. En inderdaad, dit alles leest als een spannende roman. Daarnaast bevat het boek een cd waarop Ten Holt zelf voor de eerste keer de Canto Ostinato speelt.

Auteurs

J. Heymans

J. Heymans (1954), van huis uit wiskundige en techniekfilosoof, was dertig jaar met de componist bevriend. Eerder publiceerde hij goed ontvangen boeken over Armando, J.J. Voskuil en Cherry Duyns.