Geschriften uit de nalatenschap, open brieven en herinneringen Bekijk groter

Geschriften uit de nalatenschap, open brieven en herinneringen

9789086841844

Verkrijgbaar

In het negende deel van Richard Wagners prozageschriften volgen we de componist gedurende zijn gehele scheppende leven in een omvangrijke reeks artikelen.

Meer details

29,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij IJzer
Jaar van uitgave 2019
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 512p.

Meer informatie

Vijftig jaar schrijverschap in één band. In het negende deel van Richard Wagners prozageschriften volgen we de componist gedurende zijn gehele scheppende leven in een omvangrijke reeks artikelen, die grotendeels ontleend zijn aan de na Wagners dood uitgegeven aanvullende banden op zijn verzamelde werken.

Al in zijn vroegste opstellen en recensies uit de jaren ’30 tekenen de contouren van Wagners levenswerk zich af: het scheppen van een volwaardige en originele Duitse operastijl. In de revolutionaire periode van 1848-1849 werkt hij deze nader uit in zijn grote geschriften, die sinds 2013 in Nederlandse vertaling verschenen zijn. De opstellen in deze band bieden hierbij extra context en achtergronden. Verder krijgen we in de teksten uit de jaren ’60 meer inzicht in Wagners nauwe betrekkingen met zijn grootste bewonderaar en sponsor, koning Ludwig II van Beieren. Ten slotte werpen de teksten uit de jaren ’70 en ’80 extra licht op de bekroning van Wagners levenswerk: de Bayreuther Festspiele en de maatschappelijke ambities van de Bayreuther Kreis. Met dit deel is nagenoeg al het prozawerk van Wagner in het Nederlands beschikbaar.

Uit het Duits vertaald, ingeleid en geannoteerd door Philip Westbroek.
Voorwoord Hans van den Boom.

Auteurs

Richard Wagner

Richard Wagner (1813-1883) was een belangrijk vernieuwer in de muziek van zijn tijd. Hij componeerde als belangrijkste werken een aantal opera's die hij zelf liever als muziekdrama's aanduidde en waarvoor hij ook de teksten (libretti) schreef. Hij streefde naar een Gesamtkunstwerk, de ideale vereniging van woord, muziek en toneel. Op den duur ontstonden daaruit zijn grootse muziekdrama's die uiteindelijk in een speciaal hiervoor gebouwd theater werden (en worden) opgevoerd in de Beierse stad Bayreuth.