Arabische muziek Bekijk groter

Arabische muziek

Verkrijgbaar

Een genuanceerd beeld van de geschiedenis en hedendaagse praktijk van de Arabische muziek. Met aandacht voor de klassieke en populaire Arabische muziek, de volksmuziek en popmuziek zoals de gil, raï en Palestijnse hiphop.

Meer details

27,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Bulaaq
Jaar van uitgave 2014
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 317p.

Meer informatie

Arabische muziek kent, net als de westerse muziek, een grote rijkdom en verscheidenheid aan muzikale uitingsvormen en genres. Zij verschaft niet alleen vermaak, maar geeft ook uitdrukking aan gevoelens van schoonheid en ontroering. Muziek speelt een rol in de huiselijke kring, maar ook bij publieke evenementen. Ze wordt beoefend door amateur- en beroepsmusici en kent virtuoze beoefenaren en enthousiaste luisteraars.

In de westerse wereld wordt de voorstelling die veel muziekliefhebbers van de Arabische muziek hebben, vooral bepaald door 'oriëntaalse' composities van westerse negentiende-eeuwse componisten. De auteur wil met dit boek een genuanceerd en zo volledig mogelijk beeld schetsen van de geschiedenis en de hedendaagse praktijk van de Arabische muziek.

Dit boek geeft een overzicht van de geschiedenis en de muziektheorie van deze muziek en het bespreekt de belangrijkste vormen van de klassieke Arabische muziek, de populaire muziek en enkele genres van de popmuziek, zoals de Egyptische gīl, de Algerijnse raï en de Palestijnse hiphop. Er is verder aandacht voor muziekinstrumenten en volksmuziek. Alle besproken tradities, stijlen en vormen worden geïllustreerd met muziekvoorbeelden, zowel in notatie als in klank (via muziekweb.nl te beluisteren en te downloaden).

Auteurs

Leo Plenckers

Leo Plenckers (1939) specialiseerde zich na zijn studie musicologie in de systematische muziekwetenschap en etnomusicologie. Hij promoveerde op de Arabische muziektraditie in Noord-Afrika en publiceerde over diverse aspecten van de Arabische muziek en muziekwetenschap. Hij was verbonden aan het Instituut voor muziekwetenschap van de Universiteit van Amsterdam.