Strijdlawijt Bekijk groter

Strijdlawijt

Honderd jaar werkmansliederen

9789491297526

Sold out

Arbeidersliederen uit de periode 1848-1948, gekaderd in hun historische context. Met teksten en partituren.

Meer details

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2013
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 285p.

Meer informatie

Woord vooraf door Geert van Istendael

Het arbeiderslied is een invloedrijk onderdeel van de muzikale en poëtische traditie van de negentiende en twintigste-eeuwse volkscultuur. Dit boek verzamelt teksten en muziek van een aantal arbeidersliederen uit de periode 1848-1948 en kadert ze in hun historische context.

Mannen en vrouwen, Walen en Vlamingen, jongeren en ouderen hebben met hun liederen een eigen literatuur gecreëerd. Ze verhalen over de ellende van de lange arbeidsdag, over honger en kou, over materiële en morele uitbuiting. Maar tegelijkertijd getuigen de liederen ook van de strijdbaarheid van de arbeiders, van de hardnekkige wil om niet meer te buigen.

Veel arbeidersliederen zijn ondertussen vergeten. Andere zijn bewust uit het collectieve geheugen gewist. Maar helemaal uit te wissen was de stem van het volk blijkbaar niet. Het arbeiderslied leeft vandaag nog steeds voort in het repertoire van koren en volkszangers. Het heeft niets ingeboet aan actualiteitswaarde en herleeft geregeld in straten en op pleinen bij acties en herdenkingen. Het liet zijn sporen na in het werk van artiesten als Bob Dylan, Bruce Springsteen, Mikis Theodorakis, Billy Bragg, Wannes Van de Velde en vele anderen.

Met liedteksten en partituren

Auteurs

- Collectief Vive la Sociale!

Het Collectief Vive la Sociale! bestaat uit Jos Vandersmissen, Erica Bal, Lieve Franssen en Toon Lowette (coördinatie). Zij vormden de drijvende krachten achter 'Vive la Sociale!', muziektheater voor solisten, koorzangers en fanfare dat het Brussels Brecht-Eislerkoor en het Hasselts Omroerkoor samen opvoerden in 2012.


Persartikels

Nbdbiblion.nl (24-07-2013)
"Het arbeiderslied lijkt iets van het verleden. Gelukkig leidde een initiatief van twee koren tot Vive la Sociale! Dit boek is een van de vruchten van dat project." - recensie

Klara - Babel (29-05-2013)
"Lieve Franssen heft de gepaste strijdliederen aan." - Interview - herbeluisteren

Radio 1 - Interne Keuken (27-04-2013)
"Een boek heeft een goeie titel nodig. Strijdlawijt is een goeie titel. Klinkt prima, al weet je niet precies waar het over gaat. Daar heeft men dan weer de ondertitel voor uitgevonden. Honderd jaar werkmansliederen. Verhalen over agitprop, spreekkoren en volksopera. Met een voorwoord van Geert van Istendael én bij elk lied een muziekpartituur. Voor wie zelf wil zingen van verworpenen der aarde en zo." - herbeluisteren

ansiel.be (27-04-2013)
"Een parel van een boek met een stuk erfgoed om trots op te zijn." - lezen