Gainsbourg Bekijk groter

Gainsbourg

9789491297328

Sold out

Het eerste origineel Nederlandstalig werk dat de passie en de pijn van Serge Gainsbourgs leven vertelt. De magistrale foto's van Herman Selleslags tonen daarbij wat niet kan worden verwoord.

Meer details

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2012
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 320p.

Meer informatie

Met voorwoorden van Tom Barman en Rick de Leeuw

Sinds ze in 1985 oog in oog stonden raakte Rudolf Hecke gepassioneerd door Serge Gainsbourg. Hij begon een zoektocht naar alles wat over de mens en artiest geschreven is. Het leverde een meterslange schat aan boeken en kranten- en tijdschriftknipsels op, maar ook de vaststelling dat er niet één origineel Nederlandstalig werk bestaat dat Gainsbourgs verhaal vertelt.

Meer dan 20 jaar na zijn dood is de tijd dat in Vlaanderen en Nederland alleen 'Je t'aime, moi non plus' een belletje deed rinkelen definitief voorbij. Radiomakers doorspitten Gainsbourgs rijke oeuvre, en het vormt een inspiratiebron voor een erehaag van lokale artiesten. Rudolf zag zijn kans schoon. Hij schreef het verhaal als het dichtvallen van een deur. De lezer wordt opgesloten in Gainsbourgs leven en kijkt naar buiten als door de anus van diens bulterriër Nana. De wereld komt er blijvend anders uit te zien. Gainsbourg betekent levenslange passie en pijn, tot de blauwe wolken zich sluiten.

Het magistrale oog van Herman Selleslags toont daarbij wat niet kan worden verwoord.

dit boek op Facebook

Gerelateerde titels

Auteurs

Rudolf Hecke

Rudolf Hecke is songschrijver, gitarist van Company of State, The God=doG, Pop In Wonderland, The Incredible Time Machine en De Havilland. Hij tourde met Melanie, Armand en Mariska Veres (Shocking Blue). Als muziekproducer is hij actief in zijn opnamestudio Studio Factasy. Hij publiceerde Gainsbourg (EPO, 2013), Parcours Gainsbourg (EPO, 2017) en De sixties. Seks! Drugs! Rock-’n-roll! Revolutie! (EPO, 2018).


Herman Selleslags (foto's)


Persartikels

Focus Knack (02-03-2016)
interview - lezen

Het Vrije Waasland (01-02-2016)
"Rudolf Hecke schreef het verhaal als het dichtvallen van een deur. De lezer wordt opgesloten in Gainsbourgs leven en kijkt naar buiten als door de anus van diens bulterriër Nana. Het magistrale oog van Herman Selleslags toont daarbij wat niet kan worden verwoord. Een boek voor geliefden…"

Klara - Les amis de la chanson (19-10-2013)
"De waardering voor een artiest kan behoorlijk uit de hand lopen. Rudolf Hecke is zijn leven lang begeesterd door de figuur Serge Gainsbourg. Hij schreef er een zeer lezenswaardig boek over." – interview - herbeluisteren

Eén - Café Corsari (17-04-2013)
"Eén van de grootste Gainsbourg kenners, Rudolf Hecke, schreef al een boek over zijn idool. Nu komt ook het theaterstuk eraan." - Interview met Rudolf Hecke - herbekijken

NewFolkSounds.nl (16-04-2013)
"Ik wil (...) het boek aan alle chansonliefhebbers ten zeerste aanbevelen." - lees de recensie

Carrera Motors Magazine (maart 2013)
"Eén man, duizend talenten" - interview met Rudolf Hecke

Radio 2 - Muziekcafé (17-02-2013)
Interview met de auteur

ATV - Onder Cover (6-02-2013)
"Muziekproducer Rudolf Hecke, ooit de helft van het duo Pop in Wonderland, heeft een boek geschreven over zijn idool : Serge Gainsbourg." - interview - herbekijken

Ravage.nl (4-02-2013)
"Want het moet gezegd: voor wie het werk van Gainsbourg maar oppervlakkig kent, weet Hecke dat oppervlak onstuimig te beroeren en de lezer gaandeweg dieper en intenser te interesseren voor zijn veelzijdige idool. Wat mij betreft is hem dat ten volle gelukt, en dat is zonder meer een dikke voldoende waard, voor Gainsbourg én voor Hecke." - lezen

Het Nieuwsblad (23-01-2013)
"Gainsbourg leeft, althans in het werk van Rudolf Hecke."

Radio 1 - Exit (21-01-2013)
"Gainsbourg door Rudolf Hecke - De eerste Nederlandstalige biografie over Serge Gainsbourg. Schrijver Rudolf Hecke vertelt erover en leest eruit voor. Een hele week lang" - herbeluisteren

Het Belang van Limburg (19-01-2013)
"Een bio vol prachtige verhalen."

Metro (14-01-2013)
"Heel bevlogen geschreven."

P Magazine (9-01-2013)
"Les Belges aiment Gainsbourg... lui non plus" - interview

De Streekkrant (9-01-2013)
"Een swingend geschreven boek."

Cutting Edge (6-01-2013)
"De stijl waarin Hecke schrijft zorgt voor vervoering. Net als Gainsbourg zelf is deze biografie intensief en overweldigend. Je moet Hecke nageven dat hij de geest van Gainsbourg wonderwel heeft weten te vatten."

Focus Knack (2-01-2013)
"Gainsbourg biedt een goed gedocumenteerde kijk op het leven van een artiest over wie alleen honderduit kan verteld worden."

Het Laatste Nieuws (18-12-2012)
"Gainsbourg is geen droge opsomming van Gainsbourgs leven, maar een boek dat leest als een roman."

Gilles Verlant
"Very nice work!"

Rick Tubbac
"Mooi uitgegeven en intrigerend boek... heel goed geschreven en boeiend."

De Zemstenaar (december 2012)
"Graven in Gainsbourg" - interview

De Standaard (15-12-2012)
"Wat hebben Serge Gainsbourg en Veltem-Beisem met elkaar gemeen? De liefde van Rudolf Hecke." - lezen

De Wereld Morgen (15-12-2012)
"Dit boek is geschreven voor wie niets van Gainsbourgs turbulente leven weet èn voor wie denkt dat hij de man van ‘Je t’aime (moi non plus)’ wel al kent. De eerste krijgt een mooi beeld van de zelfvernietigende komeet en het tweede type lezer zal diverse accenten in Heckes tekst aantreffen die volslagen nieuw zijn. We denken daarbij aan de reeks van getuigenissen van Belgen en Nederlanders die Gainsbourg ontmoet hebben. Hecke geeft verder niet alleen een prominente plaats aan de grote liefdes uit Gainsbourgs leven (zoals Brigitte Bardot en Jane Birkin), maar ook de relatie met zijn vader komt uitgebreid aan bod." - lezen

Solidair (13-12-2012)
"'Je t’aime, moi non plus', als dat zowat het enige is dat jij over Serge Gainsbourg kunt navertellen, haast je dan naar de betere boekhandel. " - lezen

Gazet van Antwerpen (15-12-2012)
"De liefde voor het onderwerp loopt als een rode draad doorheen Gainsbourg, het eerste originele Vlaamse boek over het Franse icoon dat anderen als Le Grand Serge kennen."

RTV (1-12-2012)
"Rudolf Hecke vertelt over zijn boek" - interview - herbekijken

Knack (23-11-2012)
"Met Gainsbourg wil muzikant, studiobaas en biograaf Rudolf Hecke het eerste Nederlandstalige boekwerk over le beau Serge schrijven." - lezen

Ansiel.be (17-11-2012)
"Een gedegen mix van beetje Gainsbourg et les Belges, Gainsbarre et Rudolf, van Lucien tot Serge." - lezen

cobra.be (17-11-2012)
"Rudolf Hecke zocht als een bezetene alles bij elkaar over Serge Gainsbourg." - lezen

TV Limburg (16-11-2012)
"Auteur Rudolf Hecke heeft een boek geschreven over het leven van Le Grand Serge."

Het Nieuwsblad (13-11-2012)
"Rudolf Hecke brengt Serge Gainsbourg terug tot leven." - lezen

Radio 1 - Interne keuken (17-11-2012)
"Requiem pour un con". Gesprek met Rudolf Hecke - herbeluisteren

Jean Blaute, muzikant
"Rudolf Hecke heeft zichzelf veroordeeld tot levenslange opsluiting in het getormenteerde genie Gainsbourg. Gedurende 30 jaar heel leuk voor hem, nu ook voor ons via dit biografische boek over Le Grand Serge, met heel wat autobiografische input van de auteur. Helemaal terecht want Rudolf is muzikant - observator - scribent met een gezonde mix van nostalgie, vakmanschap, fascinatie en gelukkig ook mededeelzaamheid. Dit is een swingend geschreven boek over een der meest complexe en controversiële meesters van het Franse lied. Niet de eerste biografie, wel een andere. Beetje Gainsbourg et les Belges, Gainsbarre et Rudolf, van Lucien tot Serge en vooral de neerslag van een jarenlange devote bewondering van een muzikant voor een muzikant. Warm aanbevolen."

Bart Peeters, muzikant
"Vroeger moest ik het doen met losse intrigerende puzzelstukjes over Serge Gainsbourg; de rebel die om liefde schreeuwde, de geflipte zot, het meervoudige genie, dat vooral... Dankzij Rudolf Hecke krijg ik nu het héle verhaal, en nog bevlogen geschreven ook. De foto's van de grote Herman Selleslags maken de puzzel compleet. Zet die plaat af, lees het boek!"

Guy Swinnen, muzikant
"Rudolf Hecke neemt je mee in een wereld waar zijn eigen universum en dat van Gainsbourg naadloos versmelten. Zijn bewondering maakt dat het boek leest als een sneltrein. Je volgt Rudolf Hecke gedwee in dat donkere sprookje dat Gainsbourg heet en waarin met de regelmaat van de klok verwezen wordt naar het eigen muzikale verleden en heden. Je zou zowaar zin krijgen om een sigaret op te steken en er een stevige whisky bij te schenken!"

Eline De Munck, Jim TV, Sterren op de dansvloer
"Deze poëtische encyclopedie over het leven van Lucien Ginsberg doet mij, een kind uit het jaar 88, zeemzoet fantaseren over hoe mooi het toen moet geweest zijn. Dat staat in schril contrast met het zware verhaal dat het leven van Gainsbourg schrijft. De symbiose tussen de feiten en de persoonlijke visie van Rudolf Hecke zorgen ervoor dat je pagina na pagina verder leest. Of je nu fan bent van Gainsbourg of niet, één ding staat vast: een rolmodel vinden zoals Rudolf Hecke met Serge Gainsbourg, dat wil ik ook!"

Robert Van Yper, rockhistoricus en Lennon-biograaf
"Gainsbourg is meer dan 'Je t'aime, moi non plus'. Véél meer, zo blijkt uit dit boek vol poppy mainstream, controversiële reclamespots en filmmuziek, en bovenal veel donkere underground. De persoonlijk zeer betrokken auteur schetst een rijk en verbluffend beeld van dit doorrookte en doorzopen icoon. Hij sleept je mee in een bizarre wereld van tegenstellingen, grappige of shockerende anekdotes, rauw en intiem, alles extreem, met als nevenpersonages enkele van de mooiste vrouwen ooit. Er bestaan gelauwerde fictieromans die het met minder "scenario" moeten stellen."