Het draagbare paradijs Bekijk groter

Het draagbare paradijs

Wereldzangeressen en wereldverhalen van bij ons

9789064454509

Sold out

Een boek over zingen in de lage landen met stemmen uit verre landen

Meer details

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2008
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 208p.

Meer informatie

Negen wereldzangeressen brengen hun verhaal over weggaan, wegvluchten, weg moeten en weg willen. Over hoe ze hier zijn beland en geland. Met en zonder koffers.

Een boek over zingen in de lage landen, met stemmen uit verre landen. Over wat het is thuis te zijn en toch niet thuis. En over waar dat dan wel is: thuis. Over waarom ze zingen en hoe ze dat beetje paradijs vinden op een podium of aan de rand van een meer. Over hoe je over de hele wereld een eigen paradijs zoekt en het in die koffer zit, die je de hele tijd meesleurt.

Gerry De Mol tekende de verhalen op in de huiskamers van de dames. Hij begeleidde hen op gitaar en andere snaarinstrumenten bij de opname van hun favoriete liedje. Zo maken de stemmen van de zangeressen op de cd bij dit boek, samen met de portretfotos van Patrick De Spiegelaere, de verhalen af.

Met Chantal Taliké Gellé, Madagaskar - Marlène Dorcena, Haïti - Minyeshu Kifle Tedla, Ethiopië - Cécile Kayirebwa, Rwanda - Laila Amezian, Marokko/België - Beverly Jo Scott, VS - Mieke Delanghe, België - Naira Mnoian, Armenië - Ghalia Benali, Tunesië.

Over de CD

  1. Minyeshu Kifl e Tedla: Noero (tekst en muziek: Minyeshu Kifl e Tedla) Een liedje over het leven: ik probeer het te aanvaarden zoals het is.
  2. Marlène Dorcena: Malfi ni (traditioneel) Een Malfi ni is een wat ongedefi nieerde vogel, het kan een buizerd zijn of een fregatvogel, hij is in de Haïtiaanse volksvertellingen het toonbeeld van sluwheid.
  3. BJ Scott: The Great White Ghost (tekst en muziek: Beverly Jo Scott) Ik zou dit liedje dagenlang kunnen zingen.
  4. Mieke Delanghe: And so it goes (tekst en muziek: Billy Joël) My silence is my self-defence. (mijn zwijgen is mijn zelfverdediging)
  5. Cécile Kayirebwa: Rwanda (tekst en muziek: Cécile Kayirebwa) Hoewel ik je verlaten heb, Rwanda, ben ik je niet ontvlucht.
  6. Laila Amezian: Lilac Wine (tekst en muziek: James Shelton) Omdat Nina Simone en Jeff Buckley het zo mooi zongen.
  7. Chantal Taliké Gellé: Sija (tekst en muziek: Dada de Fort Dauphin) Geschreven door mijn broer, het gaat over onze grootmoeder, over wat een mooie vrouw zij was.
  8. Naira Mnoian: Bradyaga (tekst en muziek: Naira Mnoian) Het verhaal van een vrouw die in een vagebond verandert.
  9. Ghalia Benali: Nari (improvisatie op het woord nari) Nari betekent zowel vuur als vrouw, dat zegt genoeg zeker?

Gerry De Mol speelt gitaar (1, 2, 3, 6, 7, 8), dobro (4) en divan saz (9). BJ Scott speelt gitaar op track 3.

Arrangementen Gerry De Mol, behalve track 3 (BJ Scott) en 9 (Gerry De Mol & Ghalia Benali).

Geproduceerd door Gerry De Mol. Opgenomen in de Global Daknam Home Studio, behalve track 5 (bij Cécile Kayirebwa thuis) en track 3 (opgenomen door Michel Gudanski).

Mastering door Stef van Alsenoye.

Informatie over de zangeressen vindt u onder "auteur" (klik op de tab bovenaan deze pagina).

Auteurs

Gerry De Mol

Gerry De Mol is een eenvoudskunstenaar. Hij richtte het ensemble Oblomow op en maakte muziek met mensen uit Turkije, Irak, Marokko, Haïti, Oezbekistan, Portugal, Senegal, de VS, Tunesië enz. Hij was schrijver en uitvoerder van Kleine blote liedjes met Eva De Roovere. In een vroeger leven was hij muziekjournalist bij o.a. De Morgen, De Tijd en Knack.


Patrick De Spiegelaere

Patrick De Spiegelaere (1961-2007) werkte als fotograaf voor o.a. De Morgen, Knack, De Tijd en Vacature. Samen met Peter Verhelst maakte hij het fotoboek Salomé (1993) en met Benno Barnard Door God bij Europa verwekt (1996).

Zangeressen

Minyeshu Kifle Tedla heeft in de winter van 2007-2008 haar tweede CD uitgebracht, hij heet Dire Dawa (Rounder Records). Ze tourt met haar eigen band Chewata en verschillende andere projecten, en geeft dansles in Nederland. Ze leeft en werkt in Eindhoven, heeft een dochter, en een drummer als man. www.minyeshu.nl

Marlène Dorcena speelt in verschillende formaties en werkt aan haar derde CD. Haar laatste heet Haïti. Ze woont met haar man en twee dochters in de buurt van Namen. Ze geeft animatiesessies over Haïti aan zowel jongeren als senioren. www.marlene-dorcena.com

BJ Scott brengt ook in de winter van 2007-2008 een nieuwe CD uit. Ze woont in het Brusselse met haar man, maar verblijft ook een deel van het jaar in de VS. Ze speelt en tourt meestal in Frankrijk met haar groep, een kleinere akoestische bezetting, of een hommageproject aan Janis Joplin. www.bjscott.com

Cécile Kayirebwa woont in Anderlecht met haar man. Haar kinderen zijn volwassen. Ze zingt nog weinig, maar wil zich bezig houden met de liederenschat van haar land.

Mieke Delanghe woont in Mechelen met haar man en dochter en zingt backing vocals bij onder andere Leki. Ze geeft workshops en maakt educatieve liedjes voor kleuters. Ze heeft een dochter.

Laila Amezian woont in Brussel en maakt in het voorjaar van 2008 in het Kaaitheater haar eerste eigen productie. Het is een combinatie van Arabische en Engelse teksten, jazz en andere muzikale invloeden, geïnspireerd op het boek The Prophet van Khalil Gibran.

Chantal Taliké Gellé woont in Matonge en tourt met haar groep Tiharea door Europa. Daarnaast geeft ze vertelvoorstellingen op onder andere vertelfestivals in geheel Afrika. Ze werkt aan een solo-project. talikegelle.blogspot.com

Naira Mnoian brengt eveneens in de winter van 2007-2008 onder de naam Nara Noïan (het verkleinwoord voor Naira) een nieuwe CD uit die Doucha zal heten. Ze speelt met haar eigen groep met onder andere de Armeense dudukspeler Vardan Hovanissian. Daarnaast speelt ze nog een poëzieprogramma met RTBF-presentator Jacques Mercier. Ze woont in Brussel met haar twee kinderen en werkt als freelancevertaalster. www.nara-noian.com

Ghalia Benali tourt met haar spektakel Romeo & Laila. Ze heeft een gelijknamige CD uit en werkt aan een uitgave in boekvorm van haar tekeningen. Ze heeft twee kinderen en woont in Brussel. www.ghalia.be