Naar de bronnen van de FOLK Bekijk groter

Naar de bronnen van de FOLK

9789064453427

Sold out

Met humor en een open geest gaat Dree Peremans op zoek Naar de bronnen van de folk, deskundig gegidst door de rijke liederenschat. Resultaat: een uitnodigend, onderhoudend en meeslepend boek.

Meer details

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2006
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 208p.

Meer informatie

Folk is een oude nieuwe rage. Draailier en trekharmonica lokken volk naar folkfestivals en boombals. Oude volksmuziek wordt naar de nieuwe muziekmode aangekleed. Het begon al in de jaren 60, met de drie Ws: Wannes Van de Velde, Walter De Buck en Willem Vermandere, en met Rum en 't Kliekske. Folk kroop daarna in de pop en kwam dan opeens weer springlevend tevoorschijn. Met een nieuwe opstoot en met nieuwe namen: Kadril, Laïs...

Wat is folk? En wat niet? En waar komt folk vandaan? Uit de mond des volks? Wie heeft het dan geregistreerd? Hoe geraakten het lief uit Schoon lief, hoe ligt gij hier en slaapt, de vrouwen in Heer Halewijn en de katoenspinsters in De Martelaressen der Continues tot bij ons? En wat hebben Lodewijk van Gruuthuse, Jan Frans Willems, Karel Waeri, Florimond van Duyse en Wannes Van de Velde gemeen?

Met humor en een open geest gaat Dree Peremans op zoek Naar de bronnen van de folk. Hij wordt deskundig gegidst door de rijke liederenschat. Resultaat: een uitnodigend, onderhoudend en meeslepend boek, als een boombal.

Dree Peremans: Mijn eigen verhaal is niets vergeleken bij wat eeuwenlang door de gewone man is gekoesterd en doorgegeven aan de kinderen van zijn kinderen. Het is wel een stuk van mijn erfenis en al meer dan dertig jaar probeer ik er een eigen refreintje aan toe te voegen.

Auteurs

Dree Peremans sr.

Dree Peremans (°1949) werkte van 1970 tot 2000 bij de VRT. Hij was er producer van de programma's Het einde van de Wereld en Folk op Donderdag en van projecten zoals De Islandsuite, Het Zwarte Goud en Vivelegeus. Hij publiceerde eerder sprookjes en drie delen Encyclopedia Patagonica.

Vrijdag 25 februari 2022 is Dree Peremans sr. onverwacht overleden op vakantie in Portugal. Het adieu van de uitgeverij die met de jaren ook een beetje de zijne was geworden.


Persartikels

Marnique Deswarte, voorzitter Folk Dranouter:
"Dree Peremans speelde gedurende meer dan dertig jaar een vooraanstaande rol in de Vlaamse folkwereld. Samen met een aantal gelijkgestemde zielen zorgde hij ervoor dat folk als genre overleefde, meer zelfs, dat folkmuziek werd aanvaard door jonge mensen als deel van de hedendaagse muziekscene. Het siert Dree dan ook dat hij zijn kennis en ervaring wil openstellen en doorgeven. Naar de bronnen van de folk is een aanrader voor iedereen die met deze muziek begaan is. Er is niet alleen de vele en juiste informatie, nog belangrijker is de visie die hier naar voor komt: folk ontdoen van alle nationalistische en oubollige cliché's."

Fred Brouwers, VRT-Klara:
"Muziekgeschiedenis in een felle stijl, de pen gedoopt in een glaasje armagnac... De bronnen en de praktijk: gedocumenteerd, beargumenteerd, becommentarieerd, en dan de debatten eindigen met een reuzengroot vraagteken. Folker kan het niet, en het is goed zo."

Le Canard Folk (September 2019)
"Une présentation plus détaillée"