Activiteiten

Momenteel geen aankomende activiteiten

Online boekvoorstelling 'Barricadepoëzie: Lyrisch activisme sinds 1848'

Datum:

Van 28-11-2021 15:00 tot 28-11-2021 16:30

Beschrijving:

Arbeid, (neo)kolonialisme en mensenrechten in Nederlandstalige poëzie sinds 1848 (online)

'Barricadepoëzie: Lyrisch activisme sinds 1848' is een essaybundel waarin literatuurwetenschappers en dichters onderzoeken hoe Nederlandstalige poëzie zich verhoudt tot activisme en politieke bewegingen—zowel vroeger als nu.

Op de “Dag van de Wetenschap” presenteert medesamensteller Kornee van der Haven de bundel aan het publiek. De nadruk zal leggen op dichters die met hun lyriek gevochten hebben voor de rechten van arbeiders en de verbetering van arbeidsomstandigheden in het bijzonder, zowel in de Lage Landen als elders op de wereld.

Sarah Adams bespreekt hoe de antikoloniale poëzie van Anton de Kom (1898-1945) kadert binnen het verzet tegen de diepgaande en wijdverspreide ravage die het kapitalistische systeem aanricht bij de globale arbeidersklasse en

Dominique de Groen vertelt over haar werk 'Shop Girl' (2017), een dichtbundel die is ontstaan in de kelders van Primark en als dusdanig moderne vormen van (contract)uitbuiting verkent. Met name mensenrechtenschendingen in de kledingindustrie zijn een belangrijk thema van de bundel.

Daarna gaat De Groen in gesprek met Olga Van Genechten, die in haar winkel Supergoods de strijd aanbindt tegen 'fast fashion' door enkel in zee te gaan met ethisch verantwoorde producenten en labels.

De boekvoorstelling vindt plaats via Zoom - deelnemen kan met de volgende gegevens: Meeting ID: 918 9326 5653 Passcode: ydeR4cSY

Deze activiteit maakt deel uit van Wetenschapsfestival Gent en wordt georganiseerd door de initiatiefnemers van ‘Lyrisch activisme’ in samenwerking met Amsab-ISG en het UGent Human Rights Research Network (HRRN.ugent.be). Het project is ingebed in het werk van de onderzoeksgroep POWEZIE van de UGent. 

Meer info

  • Een bescheiden bloemlezing van Nederlandstalige politiek geïnspireerde poëzie vanaf 1848. En een poging om de lezer te inspireren en activeren voor de strijd voor maatschappelijke verandering.

    29,90 €

Activiteiten

Momenteel geen aankomende activiteiten