Negende Dag van de filosofie denkt na over de natuur

Datum:

Van 17-04-2021 tot 27-04-2021 23:52

Beschrijving:

Dag van de filosofie

Op zaterdag 17 april vindt de negende editie van Dag van de Filosofie plaats in Gent. De dag zal doorgaan zonder publiek, maar wordt wel integraal gestreamd. Nog tot 27 april volgen er dagelijks lezingen/debatten die het publiek van thuis uit kan meevolgen. Filosofen, kunstenaars, schrijvers en wetenschappers buigen zich dit jaar over het thema De natuur was hier’.

Filosofen noemen het tijdperk waarin we leven het Antropoceen, omdat de mens overal op, om en in de aarde zijn sporen heeft achtergelaten. Is ‘de natuur’ aan het verdwijnen? Of slaat deze met volle kracht terug? Wat is het verschil tussen de menselijke en niet-menselijke natuur, tussen ‘cultuur’ en ‘natuur’? Verdient de mens een aparte status? Of is het leven van een boom, dier of rivier net zo belangrijk? Wat te denken van politieke dierenrechten? Hoe verhoudt ecologie zich tot zingeving? En wat is onze ethische verantwoordelijkheid voor klimaatvluchtelingen?

Programma

Op zaterdag 17 april starten we met het online debat ‘Geeft de natuur ons een signaal’, waarbij sprekers als Erika Vlieghe en wetenschapsfilosoof Maarten Boudry met elkaar in gesprek gaan rond het verstoorde evenwicht van de mensheid met haar natuurlijke omgeving. Later die dag volgen nog lezingen over filosofen Jean-Jacques Rousseau en Roger Scruton en gaan we in debat rond de wildheid van de natuur.

Ook de volgende dagen staan lezingen en debatten rond de natuur centraal: zo geeft natuurfilosofe en kunstenaar Eva Meijer een lezing rond het essay Vuurduin, dat ze speciaal voor de Maand van de Filosofie schreef en vraagt Antropoceen-auteur René ten Bos zich in zijn lezing ‘Verbergt de natuur zich?’ af of de natuur bestaat of niet. In het debat ‘Wiens verantwoordelijkheid’ buigen we ons over de vraag wie verantwoordelijk is voor de klimaatverandering en in het panelgesprek ‘Zingeving en ecologie’ bekijken we de klimaatverandering dan weer vanuit religieus of zingevingsperspectief.

Het volledige programma kan je bekijken via www.dagvandefilosofie.be.

MET: Eva Meijer, René ten Bos, Erika Vlieghe, Maarten Boudry, Yasmine Akhandaf, Paul Pelckmans, Alicja Gescinska, Wim de Temmerman, Tineke Melkebeek, Lien Vandamme, Wouter Peeters, Mahsa Shabani, Maarten Goethals, Heidi Mertes, Benjamin Devos, Khadija al Mourabit, Joachim Mergeay, Bernice Bovenkerk, Bert De Munck, Saïd Mohammadi, Hans Alma, Isfried Rodeyns, Markus Fobelets, Sandra Aerts, Fons Dewulf, Zahra Eljadid, Jan Dumolyn, Fatemeh Khezri, Alma De Walsche.