MO*lezing: Amerika tegen China. De nieuwe Koude Oorlog?

Datum:

Van 24-01-2019 19:30 tot 24-01-2019 21:30

Beschrijving:

MO*, EPO en deBuren presenteren: Boekvoorstelling Jude Woodward (UK) gevolgd door debat met Fred Sengers (NL) en David Criekemans (B) onder leiding van MO*journalist John Vandaele.

China wordt steeds mondiger en agressiever. Het streeft economische en territoriale expansie na en de VS zijn de enige macht die niet aarzelt om daar tegen in te gaan, al dan niet met de hulp van bereidwillige bondgenoten. Zo luidt, kort samengevat, het verhaal dat we elke dag horen en lezen in de officiële berichtgeving. Maar klopt het ook?

In haar boek Amerika tegen China. De nieuwe Koude Oorlog? (EPO) zet historicus en China-deskundige Jude Woodward een en ander in perspectief. Ze gaat uit van de krijtlijnen die Obama uitzette en die zijn opvolger Trump heeft overgenomen: Washington moet en zal de onbetwiste leider van Azië en de rest van de wereld blijven. Met dat doel voor ogen zijn de VS bezig aan een omsingeling van China.

Woodward brengt een boeiend relaas over ideologie, media, diplomatie en wapens, maar ook over de bondgenootschappen van gisteren en van morgen, en over de rol van Rusland, India, Japan en Australië.

Haar keynote-lezing zal heel wat stof tot debat opleveren. De Nederlands China-deskundige Fred Sengers en de Belgische professor internationale politiek David Criekemans geven hun reactie op de stellingen van Woodward.

Een must voor iedereen die de huidige spanningen in de wereld beter wil begrijpen!

Sprekers

Jude Woodward publiceert en spreekt over China en was er gasthoogleraar. Ze was adviseur internationale culturele uitwisseling van de toenmalige Londense burgemeester Ken Livingstone. In 2017 bracht ze het boek The US vs China: Asia’s New Cold War? uit. Dat boek is nu in het Nederlands vertaald en uitgegeven bij EPO.

Fred Sengers is een onafhankelijk publicist en spreker gespecialiseerd in modern China. Hij publiceert regelmatig over het belangrijkste nieuws en ontwikkelingen in China op zijn eigen blog: Blogaap.nl. Hij is ook auteur van het boek Reis door China in 48 Dagen.

David Criekemans doceert internationale politiek aan de Universiteit Antwerpen, internationale politiek en internationale veiligheid aan het University College Roosevelt in Middelburg en geopolitiek aan het Geneva Institute of Geopolitical Studies. Daarnaast is hij ook visiting professor aan Blanquerna, Ramon Lull University in Barcelona en aan het Latin American and Carribean Institute of Geopolitical Studies op Curaçao. Hij is auteur van het onlangs verschenen boek Geopolitieke kanttekeningen 2011-2018, en daarna. Een wereld in volle geopolitieke transitie. Hij is ook een veelgevraagd spreker en commentator over actuele internationaal politieke en geopolitieke vraagstukken voor binnen- en buitenlandse media, zowel in de geschreven pers als op radio en televisie.

John Vandaele is journalist bij MO* onder meer gespecialiseerd in China en globalisering. Hij zal het debat modereren.

Praktische informatie

Tickets: 5 euro. Bestel hier

Taal: Engels

Organisatie: MO*, EPO en deBuren

Plaats

Vlaams-Nederlands Huis deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel.

  • Over het uitlokken van handelsconflicten en -oorlogen. Over ideologie, media, diplomatie en wapens, maar ook over de bondgenootschappen van gisteren en van morgen, en over de rol van Rusland, India, Japan en Australië.

    29,90 €