Van Leopold II tot Kabila en wat nu? - Een boeiend debat in het nieuwe AfricaMuseum

Datum:

Van 30-01-2019 09:00 tot 30-01-2019 17:15

Beschrijving:

Vijf jaar geleden sloot het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika de deuren voor een grote renovatie. De oude gebouwen kregen een opknapbeurt en een nieuw onthaalpaviljoen en galerij werden ingericht. De missie van het museum blijft dezelfde: een kenniscentrum over Afrika in een historische en globale context. Daarnaast wil het museum ook een herinneringsplaats zijn waar mensen van verschillende culturen en generaties elkaar ontmoeten en in dialoog gaan. En dat is ook wat Davidsfonds Academie tijdens dit dagevenement wil doen.

Gastheer en moderator Peter Verlinden start de dag met een beknopte overzichtgeschiedenis van Congo, met uniek beeld- en filmmateriaal. Daarna zoomen experten in op verschillende periodes uit die geschiedenis. Tot slot debatteren getuigen en betrokkenen rond de vraag 'Wat betekent het verleden van Congo/Zaïre voor Congo vandaag?' Een dag van ontmoeting, debat en dialoog, in een schitterend kader.

PROGRAMMA
9 u.: ontvangst met koffie
9.30 - 10 u.: verwelkoming door operationeel directeur Bruno Verbergt
10 - 11.00 u.: algemene lezing
11 - 12.45 u.: keuzesessies (u heeft de mogelijkheid om één sessie te kiezen, de gegidste tentoonstelling is ook een sessie)
12.45 - 13.45 u.: broodjeslunch
14 - 15.45 u.: herhaling keuzesessies (u heeft de mogelijkheid om één sessie te kiezen, de gegidste tentoonstelling is ook een sessie)
15.30-16 u.: koffiepauze
16-17.15 u.: debat o.l.v. Peter Verlinden ‘Wat betekent het verleden van Congo/Zaïre voor Congo vandaag?’

Een van de te volgen sessies is Van Mobuto tot Kabila en … - Kris Berwouts en Peter Verlinden: Deze sessie focust op de periode na de onafhankelijkheid, van Mobuto tot Kabila en vandaag. Hoe staat het land er nu voor: politiek, economisch en maatschappelijk?

Meer info

Plaats

AfricaMuseum Tervuren (Leuvensesteenweg 10 - nieuw paviljoen, 3080 Tervuren)

Tags :

  • Congo