Vernietiging en herstel Bekijk groter

Vernietiging en herstel

Wat betekent Brazilië voor Europa?

9789064164620

Verkrijgbaar

In dit boek gaat de auteur uitvoerig in gesprek met tal van organisaties die proberen de bodem weer tot leven te brengen in de Cerrado, een immens savannegebied in Brazailië dat voor 45% vernietigd is voor een monocultuur van soja voor de export naar Europa en China.

Meer details

12,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij overige uitgevers
Jaar van uitgave 2022
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 102p.

Meer informatie

Voorjaar 2022 was Luc Vankrunkelsven (1956) voor de 25e keer op tournee door Brazilië. Waar hij onder meer ontmoetingen had met sociale bewegingen en op universiteiten en hogescholen.  Oorspronkelijk werkte de auteur voor een vernieuwende vakbond van familiale kleine boeren in de drie zuidelijke staten van het land. Later werd hem met aandrang gevraagd de Cerrado zichtbaar te maken. Er is terecht aandacht voor het Amazonegebied, maar veel minder voor de immense savanne die de Cerrado is.
De Amazone is tienduizend jaar oud, maar de Cerrado, twee miljoen km2, is met vijfenveertig miljoen jaar één van de oudste ecosystemen ter wereld.
De Amazone is voor 20% vernietigd, de Cerrado voor 45%. Ecosystemen worden aangevallen, volkeren verjaagd, vermoord of vergiftigd. Dit alles vanwege een monocultuur richting Europa en China. In Vlaanderen en Nederland woedt een heftig stikstofdebat, maar daarbij wordt vergeten dat het probleem voor een groot deel te maken heeft met de import van soja overzee.
Vernietiging is wereldwijd. De auteur gaat daarom uitvoerig in gesprek met tal van organisaties die proberen de bodem weer tot leven te brengen. Herstel!

Gerelateerde titels

Auteurs

Luc Vankrunkelsven

Luc Vankrunkelsven is norbertijn van Averbode en medewerker van wervel.be. Hij leeft en werkt deels in Brazilië en deels in Europa. Hij werkte eerst in Zuid-Brazilië met een boerensyndicaat van kleine, familiale boeren. Op vraag van Braziliaanse bewegingen thematiseert hij in Europa sinds tien jaar de Cerrado, een savannegebied van twee miljoen km2 in het hart van Brazilië. Met zijn 40 miljoen jaar is dit één van de oudste en waardevolste ecosystemen ter wereld. Het gebied wordt sterk bedreigd door monocultuur soja voor de kippen en varkens van Europa en China. Stilaan beginnen grotere bewegingen zoals Friends of the Earth-Europe, Greenpeace, WWF en Fern de bescherming van de Cerrado in hun sensibliseringswerk op te nemen.