Tuinen van overvloed Bekijk groter

Tuinen van overvloed

Permacultuur als inspiratie voor een duurzaam leven op aarde

9789062245529

Verkrijgbaar

Deze klassieker in de Nederlandse permacultuur literatuur biedt het theoretische kader van permacultuur. Een boek dat je laat je systeemdenken met de natuur als referentiekader. Herziene derde druk met een nieuw voorwoord van de auteur "25 jaar later".

Meer details

19,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Vonk / Jan van Arkel
Jaar van uitgave 2022, 3de druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 240p.

Meer informatie

Permacultuur vormt een integrale benadering voor ons leven op Aarde, waarin we de principes toepassen die we kunnen herkennen in natuurlijke ecosystemen. Ze bieden een leidraad voor de inrichting van onze voedselsystemen en het beheer van energie, water, landschap, grondstoffen. Het levert een eerlijke economie en een divers, multifunctioneel, veerkrachtig, overvloedig systeem en van een menselijke maat. Dan komen we aan in een echt duurzame maatschappij.

De eerste versie van Tuinen van overvloed verscheen al in 1996, en inspireerde toen vooral een voorhoede. Inmiddels is het uitgegroeid tot een standaardwerk voor het Nederlandse taalgebied. Het bevat voorbeelden uit een prille fase van de beweging: vaak het werk van pioniers en solisten, waarvan de waarde inmiddels zonneklaar gebleken is, zoals mulching, het gebruik van houtsnippers, niet-kerende grondbewerking, CSA-tuinderijen. Ook voedselbosbouw en regeneratieve landbouw leveren inmiddels aantoonbare resultaten op, en winnen aan belangstelling. Allemaal toepassingen die vanuit de universele principes van de permacultuur niet minder dan logisch zijn.

Tuinen van overvloed omvat het theoretische kader van permacultuur. Het geeft de lezer een raamwerk van deze tijdloze principes en laat zien hoe de natuur zelf via deze principes functioneert in een waarlijk duurzame kringloop. Deze structuur is ook weerspiegeld in de structuur van de hoofdstukken – wortels, stam, takken, bladeren, vruchten, zaad.

Tuinen van overvloed is het eerste permacultuurboek van Nederlandse bodem en verscheen in 1996. Dit is de derde druk. Bevat een herziene bijlage van praktische adressen, 2021. En een nieuw voorwoord van de auteur “25 jaar later”.

Auteurs

Fransjan de Waard

Fransje de Waard is landbouwkundig ingenieur en sinds 1993 eigenaar van De Waard Eetbaar Landschap, een bureau voor tekst en concepten in duurzaamheid en innovatie, integrale gebiedsontwikkeling en C2C. De groene schrijver is pionier in permacultuur, voedseltransitie en duurzame ontwikkeling; hij schreef het eerste permacultuurboek van Nederlandse bodem. De Waard geeft cursussen, ontwerpt duurzame ecosystemen en eetbaar landschap en staat als sociaal ondernemer in de Duurzame 100.