De paddenstoel aan het einde van de wereld Bekijk groter

De paddenstoel aan het einde van de wereld

Leven op de ruïnes van het kapitalisme

9789490334291

Verkrijgbaar

Een fascinerend verhaal over biologie, ecologie, genetica en antropologie vertrekkend van de matsutake, de meest kostbare paddenstoel ter wereld. Een met prijzen overladen boek.

Meer details

29,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Octavo
Jaar van uitgave 2021
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 432p.
Extra geïllustreerd

Meer informatie

Een van de eerste tekenen van leven na de atoombomaanval op Hiroshima in 1945 was een matsutake. De naam verwijst naar een groep aromatische wilde paddenstoelen die zeer kostbaar zijn en bijzonder geliefd in de Japanse keuken. De matsutake groeit op het noordelijk halfrond in bergachtige gebieden waar ontbossing heeft plaatsgevonden.

In haar fascinerende boek onderzoekt antropologe Anna Lowenhaupt Tsing de ecologie van deze paddenstoel, en volgt zij de handel in matsutake langs verschillende sporen, bijvoorbeeld die van plukkers in Oregon, bosbeheerders in Finland, Hmong-strijders in de wouden van Indochina en fijnproevers in Japan. Tegelijk laat ze zien wat deze paddenstoelen ons kunnen vertellen over precaire levensomstandigheden en leefwerelden. Voor Tsing vormt hun ongecontroleerde wijze van leven een geschenk: een leidraad wanneer de gecontroleerde wereld die wij als vanzelfsprekend beschouwen uit elkaar valt. Meer nog dan over de ecologie van de matsutake handelt deze met prijzen overladen publicatie daarmee over de vraag hoe te overleven in een door mensen verstoord milieu.

Kantelingen nr. 3
Vertaling Janne Van Beek

Gerelateerde titels

Auteurs

Anna Lowenhaupt Tsing

Anna Lowenhaupt Tsing is hoogleraar antropologie aan de University of California, Santa Cruz. In 2013 werd haar werk bekroond met een Niels Bohr-leerstoel aan de Aarhus University in Denemarken, en startte zij het project AURA (Aarhus University Research on the Anthropocene).


Persartikels

Knack (13/07/2022) - Pascal Debruyne: "Tsing beschrijft en ontrafelt de realiteit heel geraffineerd zonder te oordelen of moraliserend te worden." - lezen

Klara - Pompidou (24/1/2022) - gesprek over het boek met Greet Van Thienen - herbeluisteren (start op 42:35)

demorgen.be (1/12/2021) - Anna Tsing in de Power 100 - "De ranglijst laat meer dan voorgaande jaren de gespleten identiteit van de internationale kunstwereld zien. Aan de ene kant het geld (zoals investeren in cryptokunst), aan de andere kant de geëngageerde kunstenaars en theoretici. Die tweede kant is, ondanks de topnotering voor ERC-721, het best vertegenwoordigd. Er staan veel feministen en antropologen op de lijst, zoals de Amerikaanse antropoloog Anna Tsing (op 2) en het Indonesisch activistisch kunstcollectief Ruangrupa (op 3)." - lezen