De kikker die zich niet laat koken Bekijk groter

De kikker die zich niet laat koken

Klimaat in beweging

9789064164392

Verkrijgbaar

In de context van economische en politieke crisis in Brazilië brengt dit boek verhalen van onmacht, maar ook van gezamenlijk verzet. En een verhaal over de verwevenheid tussen wat in Brazilië gebeurt en de keuzes die in Europa en wereldwijd gemaakt worden.

Meer details

19,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij overige uitgevers
Jaar van uitgave 2018
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 172p.

Meer informatie

'De kikker, die zich niet laat koken' is een metafoor voor de mens, die zich niet laat doen. Hij ziet dat de wereld verandert. Zij informeert zich over wat er in de wereld gebeurt en probeert samen met vele anderen, kiezels in het water te (ver)leggen.
Mag dit boek een kleine bijdrage zijn? Om kiezels aan te bieden, die we samen in de heet wordende stroom kunnen verleggen. Kiezels vooral om het kolkende en kokende water te bedaren, ja, wat af te koelen.
'Klimaat in beweging': we zitten midden in een wereldwijde klimaatverandering. Tegelijkertijd verandert het geestelijk klimaat. Velen komen in beweging voor een andere manier van leven, produceren en consumeren. Is hoop gerechtvaardigd?

In de context van economische en politieke crisis in Brazilië brengt Luc Vankrunkelsven verhalen van onmacht, maar ook van gezamenlijk verzet. Elk stuk handelt niet zomaar over een 'exotisch' land, maar over de verwevenheid tussen wat in Brazilië gebeurt en de keuzes die in Europa en wereldwijd gemaakt worden.

Iedere tijd opnieuw zijn er kikkers die tijdig uit het water springen. Ze organiseren zich – internationaal – om klimaatverandering en vernietiging tegen te gaan. Wanhoop en hoop omhelzen elkaar. Een ándere wereld behoort tot de mogelijkheden.

Auteurs

Luc Vankrunkelsven

Luc Vankrunkelsven is norbertijn van Averbode en medewerker van wervel.be. Hij leeft en werkt deels in Brazilië en deels in Europa. Hij werkte eerst in Zuid-Brazilië met een boerensyndicaat van kleine, familiale boeren. Op vraag van Braziliaanse bewegingen thematiseert hij in Europa sinds tien jaar de Cerrado, een savannegebied van twee miljoen km2 in het hart van Brazilië. Met zijn 40 miljoen jaar is dit één van de oudste en waardevolste ecosystemen ter wereld. Het gebied wordt sterk bedreigd door monocultuur soja voor de kippen en varkens van Europa en China. Stilaan beginnen grotere bewegingen zoals Friends of the Earth-Europe, Greenpeace, WWF en Fern de bescherming van de Cerrado in hun sensibliseringswerk op te nemen.