Holzer's permacultuur Bekijk groter

Holzer's permacultuur

Verkrijgbaar

Een praktijkgids voor moestuinen, boomgaarden en het boerenbedrijf.

Meer details

21,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Vonk / Jan van Arkel
Jaar van uitgave 2012
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 320p.

Meer informatie

Toen Sepp Holzer begon te boeren kwam hij net van de landbouwschool. Al gauw moest hij concluderen dat hij alles wat hij had geleerd, weer moest vergeten. Hij begon zijn bedrijf in harmonie met de natuur te beheren. In zijn ervaring leidt alleen die benadering tot een gezonde planten- en dierenwereld. Waar zijn buren het hoofd niet boven water hielden, creëerde Holzer een waar paradijs. Nu wil iedereen weten 'hoe hij het doet'. De meest voorkomende vragen beantwoordt hij in dit boek.

Veel van zijn tips zijn direct toepasbaar, ook in ons vlakke land, ook in een kleine tuin. Hij behandelt onder meer:
1. Landschapsarchitectuur: ecologisch evenwicht, ontwerpideeën, verhoogde bedden, watertuinen.
2. Landbouwmethoden: principes, bodemvruchtbaarheid, probleemplanten, oude plantenrassen, polyculturen, varkens als medewerkers.
3. Fruitlandschappen: aanleg en onderhoud, vraat, (oude) fruitsoorten, enten.
4. Paddenstoelen kweken op hout en stro in de tuin of op het balkon.
5. Tuinen: moestuinen, apotheek, bemesting, slakken, wormen, stadstuinen, plantenlijst.

Sepp Holzer brengt hier de waardevolle kennis samen van een leven lang observeren en experimenteren. Wie het leest zal popelen om zelf aan de slag te gaan.

"Ik putte ook altijd kracht uit de natuur: wanneer ik weer eens in de clinch lag met de autoriteiten, zwierf ik urenlang over mijn land, terwijl ik zaad verzamelde en op andere plekken verspreidde. Ook haalde ik nieuwe energie uit het observeren van mijn dieren en planten."

Auteurs

Sepp Holzer

Josef - 'Sepp' - Holzer werd geboren in de Oostenrijkse provincie Salzburg. Hij is boer, schrijver en internationaal adviseur op het gebied van de permacultuur. In 1962 nam hij het boerenbedrijf van zijn ouders over en werd een pionier in het toepassen van ecologische landbouwmethoden. Hij kreeg de bijnaam 'boerenrebel' omdat hij niet toegaf aan de druk van het conventionele landbouwsysteem ook niet toen hij boetes kreeg en de gevangenis in dreigde te draaien omdat hij weigerde zijn fruitbomen te snoeien. Op zijn boerderij en ook elders in de wereld verzorgt Holzer seminars over permacultuur. Hij schreef de bestseller Der Agrar-Rebell, waarvan een gelijknamige film werd gemaakt, en later nog het boek Wo ein Wille, da ein Weg. Holzer is permacultuur-activist en internationaal projectleider voor ecologische landbouwprojecten.