De voedselparadox Bekijk groter

De voedselparadox

9789082060805

Sold out

In dit boek nemen 14 filosofen, economen, wetenschappers en veldwerkers de lezer mee naar de ondoorzichtige wereld van de voedselparadox, waarin sprake is van zowel grootschalige honger als meer dan genoeg voedsel voor zelfs een groeiende wereldbevolking.

Meer details

Datasheet

Uitgeverij overige uitgevers
Jaar van uitgave 2013
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 196p.

Meer informatie

In dit boek nemen 14 filosofen, economen, wetenschappers en veldwerkers de lezer mee naar de ondoorzichtige wereld van de voedselparadox. De wereld waarin zowel sprake is van grootschalige honger als van (meer dan) genoeg voedsel voor zelfs een groeiende wereldbevolking.

De voedselparadox legt de belangrijkste gebreken bloot van de hedendaagse marktgeoriënteerde 'ieder voor zich'-samenleving, die 'de economie' en 'de markt' centraal stelt en waarin mensen in feite veroordeeld zijn tot kritiekloos 'meedoen'. Een wereld, waarin uitsluiting en afwenteling deel uitmaken van het heersende economische en politieke systeem, dat de rekening eenzijdig legt op het bordje van de op afstand geplaatste en langs de zijlijn staande belastingbetaler en die ten koste gaat van de allerarmsten, toekomstige generaties en de leefbaarheid op de planeet.

De voedselparadox schetst ook contouren van een andere wereld: de wereld waarin ménsen ertoe doen en de dominantie van markten verleden tijd is. Een wereld waarin de relatie tussen mensen rust op een uniek stelsel van mensenrechten dat er in feite al langere tijd is. Waarin voedsel voor mensen voorrang heeft op voedsel voor grootschalige veeteelt en biobrandstoffen en massale voedselverspilling wordt tegengegaan. Een wereld waarin meer aandacht is voor toegang tot land en voedsel voor de allerarmsten, de ontwikkeling van lokale voedselvoorzieningen en gemeenschapszin.

Een andere wereld is mogelijk! Dat is de boodschap van tal van maatschappelijke organisaties die zich niet herkennen in het huidige marktdenken dat de koers van veel regeringen bepaalt. De boodschap van dit boek gaat nog een stapje verder: een andere wereld, ze is er al. Ze moet alleen nog ontdekt en omarmd worden.

Auteurs

John Habets

Van de hand van John Habets verscheen eerder het boek ‘Over zelfgemaakte drempels’ (2008). Samen met Henk Goudemans van Stichting WereldDelen verzorgde hij tevens de redactie van een drietal boeken met interviews, getiteld: ‘Eén wereld, één mensheid’ (1999), ‘Gezichten van globalisering’ (2005) en ‘De voedselparadox’ (2013).


Henk Goudemans