Filosofie van de eenvoud Bekijk groter

Filosofie van de eenvoud

vereenvoudiging en matiging als verrijking van het bestaan

9789062245390

Verkrijgbaar

Bewust kiezen voor vrijwillige vereenvoudiging en een ecologisch verantwoorde levensstijl zal niet tot een verschraling leiden, maar een algemeen positief effect hebben op de mens, de maatschappij, onze natuurlijke leefomgeving en het klimaat.

Meer details

19,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Vonk / Jan van Arkel
Jaar van uitgave 2015
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 300p.

Meer informatie

Wat gebeurt er als we bewust kiezen voor vrijwillige vereenvoudiging en matiging? Als we ons weloverwogen gaan houden aan bepaalde begrenzingen of limieten? Deze filosofie van de eenvoud zal niet tot een verschraling leiden, maar juist tot een opbloeien en rijker worden van het bestaan.

Wie zich met succes weet te begrenzen, creëert veelbelovende mogelijkheden om te onthaasten en het levenstempo te ‘normaliseren’. Het leidt tot ruimte voor andere betekenisvolle zaken, zoals zelfontplooiing, sociale bezigheden, sport, spel en natuur- en klimaatvriendelijke activiteiten. Uiteindelijk zal het ons meer tijd, lichamelijke vitaliteit en geestelijke energie opleveren.

Een eenvoudige leefstijl zal een algemeen positief effect hebben op de mens, de maatschappij, onze natuurlijke leefomgeving en het klimaat. Het is bovendien haalbaar om een baanbrekend beleid van vrijwillige vereenvoudiging in te voeren. Onze gewaardeerde individuele burgerlijke vrijheden en onze hoge verscheidenheid aan persoonlijke levensstijlen blijven daarbij behouden.

Onze kinderen en kleinkinderen zullen ons dankbaar zijn. Dat is toch meer dan voldoende reden om ons actief te richten op ecologisch verantwoorde levensstijlen.

Auteurs

Marius de Geus

Marius de Geus is politiek filosoof aan de Universiteit van Leiden. Hij verlaagt al sinds jaar en dag zijn ecologische voetafdruk. Het eerlijke aarde-aandeel van 1,8 ha per wereldburger is zijn doelstelling. Dat blijkt nog een grote uitdaging.