Zover je keek was er niks Bekijk groter

Zover je keek was er niks

Ooggetuigen over de geschiedenis van het Flevolandse landschap

9789082104202

Verkrijgbaar

Een oral history project over natuur en landschap in de beginperiode van Flevoland, het resultaat van het grootste inpolderingsproject in Nederland.

Meer details

17,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Vonk / Jan van Arkel
Jaar van uitgave 2013
Bindwijze hardcover
Aantal pagina's 128p.

Meer informatie

Flevoland is het resultaat van het grootste inpolderingsproject ooit: het Zuiderzeeproject. Duizenden mannen trokken in de vorige eeuw naar de drooggevallen zeebodem om te werken aan het bewoonbaar maken van de nieuwe polders. En dat roept interessante vragen op. Hoe zag de drooggevallen zeebodem eruit? Wat groeide er als eerste? Wanneer en hoe kwamen er dieren naar het nieuwe land? Hoe is het om te boeren op pas drooggevallen zeebodem en hoe zag het jonge landschap eruit?

Landschapsbeheer Flevoland initieerde een oral history-project om antwoord te vinden op deze en andere vragen over de natuur en het landschap in de beginperiode van de Noordoostpolder en Oostelijk Flevoland. Zeventig mannen en vrouwen van het eerste uur werden door vrijwilligers geïnterviewd. Ze haalden herinneringen op die nooit eerder op schrift waren gesteld, maar al die jaren bewaard waren gebleven in hun geheugen. De mooiste verhalen zijn door historica Lenie Hanse gebundeld en van tekst voorzien in Zover je keek was er niks. Ooggetuigen over de geschiedenis van het Flevolandse landschap.

Auteurs

Lenie Hanse

Lenie Hanse (1982) studeerde cultuurgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht en de Radbouduniversiteit Nijmegen. Lenie was drie jaar als onderzoeker verbonden aan het Nieuw Land Erfgoedcentrum te Lelystad, waar zij zich bezighield met oral history en de geschiedenis van Flevoland. Tegenwoordig werkt Lenie als zelfstandig onderzoeker via haar bureau Lenie Hanse Tekst & Onderzoek.