De essentie van duurzaamheid Bekijk groter

De essentie van duurzaamheid

Gedrag

9789062245161

Verkrijgbaar

Analyse van de huidige mondiale ecologische, economische en sociale misstanden, met een pleidooi voor de mogelijkheiden voor zowel individuen als ondernemingen om te werken aan oplossingen.

Meer details

14,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Vonk / Jan van Arkel
Jaar van uitgave 2011
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 176p.

Meer informatie

Een boek over duurzaamheid, maar dan anders. Niet over nieuwe instrumenten, regels, concepten, modellen of handleidingen om duurzaam te worden, maar over dat wat er aan ten grondslag ligt: je bewustzijn. We kunnen weliswaar ons gedrag aanpassen, om duurzamer te worden. Maar wat als we nou eerst eens ons bewustzijn verruimen? Wat als we nu eens niet op zoek gaan naar meer en betere regels, maar in plaats daarvan naar meer en betere verlangens?

Vooralsnog hebben we duurzaamheid benaderd vanuit voornamelijk praktische invalshoeken: welke nieuwe technische ontwikkelingen zijn er noodzakelijk, welke nieuwe maatschappelijke systemen, welk organisatiemodel en welke nieuwe regelgeving? Onze analytisch ingestelde linkerhersenhelft heeft ons hier flink bij geholpen. In dit boek laten we niet alleen zien waar we als samenleving op dit moment zijn aanbeland wat betreft duurzaamheid maar ook dat het nu tijd is om een nieuwe, rigoureus andere stap te zetten: een stap in ons bewustzijn. Het is tijd om uit te reiken naar onze rechterhersenhelft. De hersenhelft die niet denkt in beperkingen, maar in mogelijkheden. Niet in reageren, maar in creëren. Niet in analyse, maar in synthese. Precies die kenmerken die nodig zijn om duurzaamheid tot een bezielend succes te maken.

Dit boek helpt je die stap te zetten, als organisatie, als samenleving en op de eerste plaats: als persoon. Als persoon vorm je het begin en het middelpunt van elke gedachte over duurzaamheid, elke duurzame oplossing, elk duurzaam probleem en elk duurzaam initiatief. Duurzaamheid zal daarom pas dan een werkelijk succes worden, als we 'die" stap in ons bewustzijn hebben gemaakt. Die stap die - uiteindelijk - behelst dat we tot het inzicht komen dat het niet alleen bezielend en verrijkend is om duurzaam te leven, maar ook volkomen logisch en natuurlijk. Voor iedereen die uit is op een wezenlijke stap richting duurzaamheid.

Auteurs

Nathalie van der Borgt

Nathalie van der Borgt heeft sociale wetenschappen bestudeerd en onderzoek gedaan naar duurzaam personeelsbeleid. Momenteel wijdt ze zich naast het schrijven aan het moederschap.


Van dezelfde auteur:

Marco Oteman

Marco Oteman (1956) is docent-onderzoeker aan de Hogeschool Utrecht, doceert Bedrijfskunde, gespecialiseerd in HRM, Ethiek en Duurzaamheid. Als onderzoeker richt hij zich op Sociaal Kapitaal: het grensvlak van Ethiek, duurzaamheid en HRM. Hij heeft diverse publicaties op zijn naam en is gevestigd als management consultant. Hij studeerde filosofie, talen en bedrijfskunde aan de Radboud universiteit Nijmegen en is als gastdocent verbonden aan diverse universiteiten en hogescholen in en buiten Nederland.