De mens als god Bekijk groter

De mens als god

Hoe de aarde het Antropoceen kan doorstaan

9789062245109

Verkrijgbaar

In dit boek beschrijft Mark Lynas de negen ecologische grenzen van de expertgroep van 29 vooraanstaande wetenschappers rond Johan Rockström. Lees over een nieuwe en betere manier om naar onze planeet te kijken.

Meer details

19,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Vonk / Jan van Arkel
Jaar van uitgave 2011
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 304p.

Meer informatie

De negen planetaire grenzen zijn onze Negen Geboden.

Tot voor kort leefden we in het Holoceen. Zo noemt de wetenschap het tijdperk waarin de mensheid op aarde tot bloei kwam. De aarde bepaalde onze levensomstandigheden.
Nu leven we in het Antropoceen. Zo heet het tijdperk waarin de mens de zaken naar zijn hand zet. Nu is het de mens die het wel en wee van de aarde bepaalt. De mens als god.

Wij botsen tegen negen 'planetaire grenzen' en daarvan zijn we ons amper bewust. Zeven grenzen heeft de wetenschap gekwantificeerd. Dat wil zeggen, er hoort een getal bij dat we niet mogen overschrijden als we willen dat de aarde onze beschaving blijft dragen.
Wij overschrijden al drie grenzen, die van het klimaat, de stikstof en de biodiversiteit. De biodiversiteit is er het slechtst aan toe.

Wie dit boek leest, zal begrijpen dat drastische maatregelen acuut nodig zijn. Mark Lynas gaat die niet uit de weg. Hij komt met, soms ongemakkelijke, oplossingen, die hij - net als de grenzen - wetenschappelijk onderbouwt.

In dit boek beschrijft Mark Lynas de negen ecologische grenzen van de expertgroep van 29 vooraanstaande wetenschappers rond Johan Rockström. Het zijn de grenzen van de biodiversiteit, het klimaat, de stifstof, het landgebruik, het zoetwater, het gif, de aerosolen, de verzuring van de oceanen, de ozon.
De ecologische schuld die we opbouwen is veel ernstiger dan de schuldencrisis. Lees dit boek over een nieuwe en betere manier om naar onze planeet te kijken.

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Mark Lynas

Mark Lynas schrijft onder andere voor The Guardian en The Observer. Hij publiceerde verschillende boeken. De Royal Society, de Engelse Academie voor Wetenschappen, bekroonde de eerste uitgave van Zes graden tot beste Engelse wetenschapsboek van 2008.