Volksbeving Bekijk groter

Volksbeving

Van babyboom naar bevolkingscrash

9789062244973

Verkrijgbaar

Sober en fascinerend verlegt Pearce de grenzen van het debat over overbevolking. De inzichten van dit briljante boek kunnen vele levens sparen en veel lijden voorkomen. - Andrew Simms, New Economics Forum

Meer details

19,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Vonk / Jan van Arkel
Jaar van uitgave 2010
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 320p.

Meer informatie

We naderen de zeven miljard mensen. In sommige landen is de helft van de bevolking jonger dan zestien jaar. Een miljard babymakers bereikt binnenkort de puberteit. We lijken op een demografische ramp af te stevenen. Geen wonder dat dit krantenkoppen oplevert.
Nieuw is echter dat vrouwen bezig zijn de 'bevolkingsbom' te demonteren. Geleidelijk aan, en grotendeels uit vrije keuze, krijgen vrouwen minder kinderen, liefst niet meer dan twee gemiddeld. Vrouwen hebben altijd naar vrijheid gesnakt; niet naar een bestaan als huissloof of broedmachine. En nu nemen ze die vrijheid. Volksbeving leert ons dat het perspectief is gekanteld.

Pearce gaat van Malthus en de eugenetica naar de gedwongen geboortebeperking. Hij laat o.a. zien hoe een jonge bevolking de motor kon worden van het Chinese economische wonder en hoe de vergrijzing van diezelfde bevolking dit weer zal ondermijnen. En Pearce stelt de vraag: komt er deze eeuw toch een Malthusiaanse milieunachtmerrie, of zal de babyboomgeneratie de wereld groener, gelukkiger, wijzer en zuiniger maken?

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Fred Pearce

Fred Pearce is medewerker van de New Scientist en grote Engelse kranten (Independent, Guardian, Times HES). Hij schreef dertien boeken en was Engelse milieujournalist van het jaar in 2001.