De smaak van diversiteit Bekijk groter

De smaak van diversiteit

Een uitweg uit de monocultuur

9789081486804

Verkrijgbaar

9,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Wervel
Jaar van uitgave 2009
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 80p.
Extra gedrukt op henneppapier

Meer informatie

Wervel serveert zeven smaakmakende en lichtverteerbare verhalen voor de wereldburger die verse en diverse voeding belangrijk vindt.

Is duurzame landbouw enkel een zaak van geleerden en van Europese instellingen? Of is het een zaak van ieder van ons? Alleen al het soort producten die we kopen, kneedt landbouw en landschap zoals die zich vandaag aan ons vertonen. En wij zijn meer dan ooit cultureel divers. Gaan we onze zwarte bonen blijven importeren of kan de boer ze ook hier produceren?

Mogen wij meepraten in het debat rond duurzame landbouw of alleen maar meewerken met de pluk? Waarom is voor de Brazilianen een stoofpotje van varkensoren, -vel en staart net een feestmaal? Zijn er raakvlakken tussen soja-vrij vlees en halal vlees?

Dit boek neemt je mee doorheen de grote voedingsgroepen: graan, aardappel, groenten, vlees, bonen, kruiden en fruit. Telkens vinden we allochtonen en autochtonen in dialoog op het veld of in de keuken. Hun gemeenschappelijke passie: zorgen dat anderen lekker en gezond kunnen eten. Want meer diversiteit betekent meer kansen voor de toekomst en meer smaak op ons bord. Bij elk hoofdstuk staan enkele recepten. Zo kan je zelf proeven: diversiteit smaakt naar meer.

Auteurs

Luc Vankrunkelsven

Luc Vankrunkelsven is norbertijn van Averbode en medewerker van wervel.be. Hij leeft en werkt deels in Brazilië en deels in Europa. Hij werkte eerst in Zuid-Brazilië met een boerensyndicaat van kleine, familiale boeren. Op vraag van Braziliaanse bewegingen thematiseert hij in Europa sinds tien jaar de Cerrado, een savannegebied van twee miljoen km2 in het hart van Brazilië. Met zijn 40 miljoen jaar is dit één van de oudste en waardevolste ecosystemen ter wereld. Het gebied wordt sterk bedreigd door monocultuur soja voor de kippen en varkens van Europa en China. Stilaan beginnen grotere bewegingen zoals Friends of the Earth-Europe, Greenpeace, WWF en Fern de bescherming van de Cerrado in hun sensibliseringswerk op te nemen.