Het Narrenschip, foedraal met vertaling én fotografische herdruk van het origineel Bekijk groter

Het Narrenschip, foedraal met vertaling én fotografische herdruk van het origineel

9789055737888

Verkrijgbaar

Vertaling van de laat-middeleeuwse moraalsatire van Sebastian Brant, met een fotografische herdruk van het originele werk.

Meer details

44,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Damon
Jaar van uitgave 2007
Bindwijze Twee gebonden uitgaven met illustraties
Aantal pagina's 736p.

Meer informatie

Deze foedraal bevat de enige Nederlandse vertaling van Het Narrenschip en een unieke fotografische herdruk van de eerste druk van Das Narrenschiff van Sebastian Brant uit 1494! In beide boeken worden de teksten op rijm begeleid door zeer expressieve en beeldende gravures, gedeeltelijk van de hand van Albrecht Dürer. De Nederlandse vertaling wordt aangevuld met een uitgebreide inleiding op het leven en werk van Sebastian Brant en toelichtingen op de gravures.

Het Narrenschip is een laat-middeleeuwse moraalsatire, waarin de auteur in de inleiding en 112 kapittels een bloemlezing geeft van de menselijke gebreken die tot dwaasheid leiden. Hoewel er in het werk al een licht humanistische ondertoon waarneembaar is, moedigt Brant in Het Narrenschip toch vooral de volkse lezer aan tot trouw aan de wereldlijke en kerkelijke gevestigde orde. Brant illustreert zijn opvattingen met vele citaten uit, en verwijzingen naar Bijbel, mythologie en antiek-klassieke literatuur, die tot dan het westerse denken en weten bepaalden.

Het werk, geschreven in het niet-elitaire Hochdeutsch, heeft gedurende honderden jaren een grote invloed gehad binnen de Europese cultuur. Tot Goethe was Das Narrenschiff het meest gelezen Duitse werk. Bovendien werd Erasmus’ Lof der Zotheid erin meerdere opzichten door beïnvloed. 

Auteurs

Sebastian Brant

Sebastian Brant (Straatsburg 1457/58-1521) studeerde recht en klassieke talen in Basel. Na zijn studie keert hij terug naar Straatsburg alwaar hij een hoge ambtelijke functie (1503) bekleedt. 
Op verzoek van Maximiliaan I aanvaardt Brant later een aanstelling bij het gerechtshof in Speyer.
Sebastina Brant is bekend geworden door zijn Narrenschiff. Op dit schip varen 111 narren. Zij staan voor de menselijke dwaasheden en ijdelheden. Brant stelt in deze satire op rijm de misstanden van zijn tijd aan de kaak.


Van dezelfde auteur:

E. Vandervoort

E. Vandervoort is arts.