School van de liefde Bekijk groter

School van de liefde

Cisterciënzers en hun spiritualiteit

9789463401395

Verkrijgbaar

Een rijk pallet aan zingevingen vanuit een historische bronervaring waarin eenvoud, schoonheid en contemplatie elkaar bevruchten.

Meer details

24,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Damon
Jaar van uitgave 2018
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 368p.
Extra met kleurenillustraties

Meer informatie

In de brede waaier van spirituele stromingen verschijnt de school van Cîteaux als een levendig getuige van de liefde. Als gave Gods en als menselijke verwerkelijking werd het affectieve elan door de schrijvers van deze monastieke familie in al haar breedte en diepte ontwikkeld. Het literair genie van Bernardus van Clairvaux en diens kompanen, haalde in de eeuw van de liefde – de twaalfde – alles uit de kast om de wegen van het hart spiritueel en psychologisch te ontrafelen. Zij promootten de liefde als hoogste streefdoel en als teken van de waardigheid van de mens, waarbij taal en mystiek elkaar bevruchtten. Hun zoektocht naar de Beminde, die zij in hun afgelegen abdijen én in hun broeders dienden, ontsproot aan hun geleefde ervaring door Hem gevonden te zijn. In dit boek brengt een hedendaagse cisterciënzermonnik deze gangmakers van de affectieve theologie voor het voetlicht. Hierbij evoceert hij vanuit verschillende invalshoeken zowel hun tijd, als hun leven en spiritualiteit.

School van de liefde verschaft de lezer een rijk pallet aan zingevingen vanuit een historische bronervaring waarin eenvoud, schoonheid en contemplatie elkaar bevruchten.

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Guerric Aerden

Guerric Aerden (1955) is cisterciënzermonnik en priester van de abdij van Westmalle, waar hij onder andere de taak van novicemeester uitoefent en een groep cisterciënzerleken begeleidt.
Hij studeerde filosofie en theologie en bekwaamde zich in de spiritualiteit van het twaalfde-eeuwse cisterciënzerreveil. Hij is redacteur van De Kovel, monastiek tijdschrift voor Vlaanderen en Nederland. Hij vertaalde onder meer de Gulden Brief van Willem van Saint-Thierry (Kampen 2005) en samen met Krijn Pansters Ommekeer van Bernardus van Clairvaux (Budel 2009).