De sleutel tot Aristoteles Bekijk groter

De sleutel tot Aristoteles

Willem van Moerbeke en de overlevering van antieke wijsheid

9789463401838

Verkrijgbaar

Dit boek schetst de overlevering van wetenschap en filosofie sinds de oudheid tot het verschijnen van gedrukte boeken en de centrale rol van Willem van Moerbeke daarin.

Meer details

24,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Damon
Jaar van uitgave 2019
Bindwijze hardcover
Aantal pagina's 240p.

Meer informatie

Met een voorwoord van Piet Gerbrandy

Hoe kan het dat teksten van bijvoorbeeld Aristoteles na 2400 jaar nog steeds beschikbaar zijn, terwijl er van andere filosofen nagenoeg niets bewaard is gebleven? De lange, moeizame weg die de kennis tot vandaag heeft afgelegd, blijft vaak onbekend.

De sleutel tot Aristoteles schetst de overlevering van wetenschap en filosofie sinds de oudheid tot het verschijnen van gedrukte boeken. Willem van Moerbeke en de werken van Aristoteles spelen daarbij een centrale rol. Als man uit de Lage Landen, Europeaan en universeel intellectueel had Willem van Moerbeke een doorslaggevende invloed op de vooraanstaande geleerden van zijn tijd en op de evolutie van het westerse denken. Maar als vertaler nam hij zo’n discrete plaats in achter de auteurs van de oorspronkelijke teksten, dat de impact van zijn werk vaak onopgemerkt bleef. Dit boek geeft Willems verdienste haar terechte plaats in de geschiedenis.

Auteurs

Pieter Beullens

Pieter Beullens doceert Grieks en Latijn in Antwerpen. Als onderzoeker is hij verbonden aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven. Hij publiceert over de middeleeuwse en vroegmoderne Latijnse vertalingen van Aristoteles, en over de receptie van de zoölogische en natuurkundige werken van de filosoof in dezelfde periode.