Kats! Bekijk groter

Kats!

Of hoe in de vroege negentiende eeuw een Brusselse theatermaker aan de wieg van het socialisme stond

9789462673304

Verkrijgbaar

Aan de hand van citaten uit zijn teksten en toneelstukken komt de oude agitator en organisator Jacob Kats weer tot leven en wordt in een adem een woelig tijdsgewricht getekend.

Meer details

24,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Mammoet (imprint van EPO)
Jaar van uitgave 2021
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 296p.
Extra geïllustreerd

Meer informatie

Kent u Jacob Kats? Neen, niet de Jacob Cats uit Den Haag maar wel degelijk Kats-met-K. Was wereldberoemd in Brussel en ver daarbuiten. Schreef boeken, maakte theater, organiseerde politieke meetings, bedreef agitprop toen dat begrip nog niet bestond. Rosa Luxemburg begint een van haar historische essays met een eresaluut aan Kats. Bakoenin, Marx en Engels kwamen bij hem op de koffie. Onze eigen beroemde historicus Karel Van Isacker noteerde ooit: ‘In den beginne was Jacob Kats.’ En toch … vind je in dit land geen steeg die naar Kats is genoemd. Hoe vergeten kan je zijn? In Kats! Of hoe in de vroege negentiende eeuw een Brusselse theatermaker aan de wieg van het socialisme stond zorgt Johan Wambacq voor eerherstel. Aan de hand van citaten uit zijn teksten en toneelstukken wekt hij de oude agitator en organisator weer tot leven en tekent in een adem een woelig tijdsgewricht.

"Een boeiend, uitstekend gedocumenteerd portret van een fascinerende politieke en literaire pionier in woelige tijden." - Philippe Van Parijs, filosoof UCLouvain & KU Leuven

"Het is een schande dat ik tot nu toe niets wist van Jacob Kats. Was ik gelovig, ik maakte hem tot patroonheilige van mijn ambacht. Een standbeeld op de Brusselse Papenvest misschien? In elk geval een naam om nooit meer te vergeten: Jacob Kats." - Josse De Pauw, theatermaker en acteur

Downloaden

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Johan Wambacq

Johan Wambacq was werkzaam bij de Beursschouwburg (1974-1990) en het Kaaitheater (1993-2015), beide in Brussel. Tussendoor kort in reclame en uitgeverij. Was 36 jaar lang uitgever van het theatertijdschrift Etcetera.

Hij debuteerde als dichter in Het Liegend Konijn (2004). Gedichten verschenen in De Volksverheffing, Poëziekrant, De Brakke Hond en in de thematische bloemlezingen van Stichting Spleen (Amsterdam). Hij werd genomineerd in de Poëziewedstrijd Oostende (2007-2008 – tweede prijs – en 2013-2014), in de Poëzieprijs Melopee (Laarne) in 2010 en in de Turing Gedichtenwedstrijd 2015 en 2018.

Hij publiceerde in 2009 Het paleis op de heide, een literaire documentaire over architect Maxime Brunfaut en diens sanatorium van Tombeek, een icoon van het modernisme in België. Rond het boek werd de tv-documentaire Publiek geheim – het sanatorium van Tombeek gemaakt (Canvas 2012).

Hij publiceerde in 2015 de bundel Seks, mystiek & urbanisatie, de gecondenseerde neerslag van ruim dertig jaar dichten. ‘Gedichten die stralen van taalplezier’, schreef Maria Barnas in de Volkskrant en ze bedacht de bundel met vier sterren.


Persartikels

Sampol (maart 2022) - "Wambacq brengt een documentair verhaal dat voor een groot deel steunt op de theaterteksten van Kats. Hij situeert ze zeer consequent met vele getuigenissen en historische literatuur die het verhaal ondersteunen, soms met onverwachte links naar actuele thema’s, maar toch altijd dicht genoeg bij zijn hoofdfiguur. Een uitstekende, zeer vlot leesbare monografie." - lezen

Bruzz (15-1-2022) - "Pionier van socialisme en Vlaams theaterleven: maak kennis met Jacob Kats" - lezen

De Wereld Morgen (11-01-2022) - "Het boek reconstrueert het leven van een activistisch kunstenaar die met toneelvoorstellingen de politieke actie bij het volk begrijpelijk maakt en via dit medium mee aan de wieg staat van de doorbraak van het socialistisch gedachtegoed in Vlaanderen en Brussel. Johan Wambacq (…) weet de lezer te verleiden in een heus verhaal."