De duinen der gefusilleerden Bekijk groter

De duinen der gefusilleerden

Hoe de nazi’s in het geheim tweehonderd slachtoffers begroeven in Hechtel

9789462672727

Verkrijgbaar

Dit boek reconstrueert de donkere geschiedenis van 'de duinen der gefusilleerden' in Hechtel, waar 203 nazislachtoffers werden begraven. Een verhaal over verzet, moed en opoffering maar ook over collaboratie en verraad.

Meer details

29,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Mammoet (imprint van EPO)
Jaar van uitgave 2021
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 320p.

Meer informatie

Het gemeentebos van Hechtel, in een uithoek van het Militair Kamp van Beverlo, het grootste militaire domein van België. Tussen 1942 en 1944 begroeven de Duitse bezetters hier 203 nazislachtoffers. ‘De duinen der gefusilleerden’, zo wordt deze site later genoemd. Dat is niks overdreven, want de meesten van de 203 zijn weerstanders die voor het vuurpeloton aan hun einde komen. Om te vermijden dat het gemeentebos uitgroeit tot een bedevaartsoord houden de Duitsers alles geheim, ook voor de familieleden van de geëxecuteerde weerstanders. Een paaltje met een nummer: meer stellen de graven niet voor.
In dit boek reconstrueert Maurice Thysen deze donkere episode uit onze geschiedenis. Wie waren de stakkers die de kogel kregen? Waarom hebben de nazi’s hen vermoord? Een verhaal over verzet, moed en opoffering maar ook over collaboratie en verraad.

Gerelateerde titels

Auteurs

Maurice Thysen

Maurice Thysen studeerde pedagogische wetenschappen en sociale agogiek aan de KU Leuven.


Persartikels

Guy Poppe, journalist
"Je komt als vader je gefusilleerde zoon herkennen, drie jaar daarvoor naakt in de grond gestopt, als een hond. Je ziet de kogelinslagen niet. Terechtgesteld of dood gefolterd, vraag je je af. Je zoon is een van de 203, die de nazi’s na hun executie of gewelddadige dood in het geheim begraven hebben in het bos van het militaire kamp van Beverlo. Twintig zijn er nooit geïdentificeerd, twintig vaders weten niet wat er met hun zoon gebeurd is. In De duinen der gefusilleerden vertelt Maurice Thysen het morbide verhaal, portret na portret."

Peter Schrijvers, auteur van De schaduw van de bevrijding, curator Liberation Garden Museum
"Het Belgisch verzet moet blijven vechten om erkenning, nog steeds. Zo schrijft een Nederlandse krant heel recent. Gelukkig confronteert Maurice Thysen ons met de helaasheid hiervan. In honderd portretten roept hij verzetsmensen die ooit als cijfers begraven lagen in Hechtel weer tot leven. Mensen uit alle lagen van de bevolking en uit alle delen van het land. En bij elk scherp portret over moed en de prijs ervan vraag je je onherroepelijk af: wie van ons zou vandaag hun voorbeeld durven volgen?"

Ward Adriaens, ereconservator Museum Kazerne Dossin
"‘Gezien vanuit het perspectief van de agressor is terreur het ultieme middel om zijn gelijk te halen. Vanuit het perspectief van het slachtoffer blijkt verzet de meest effectieve overlevingsstrategie. De auteur toont ons beide invalshoeken. De anonieme graven komen zo uit het handboek van het terrorisme. De autopsies van de lijken zijn het bewijs van het instrumenteel sadisme dat bij terreur hoort. Maar zijn boek verleent ons aan de hand van minutieuze identificatie van de slachtoffers uit de kuilen van Hechtel ook een verrassende onderdompeling in het veelzijdig fenomeen van het Belgisch verzet. Een boek tot lering en tot maning. Gedocumenteerde feiten in een context. Geschiedschrijving op zijn best."

Dirk Martin, oud-directeur CegeSoma
"‘Dit boek levert een uitstekende bijdrage tot de studie van de nazirepressie van het verzet in België en haar minder bekende maar even gruwelijke hoofdstukken. Via zijn aanpak geeft Thysen de 203 doden van Hechtel een collectief en individueel gezicht. Het gaat om burgerlijke en gewapende verzetslui, inlichtings- en actieagenten, gijzelaars, Vlamingen en Walen, patriotten en antifascisten die in de mate van het mogelijke (zie het grondige bronnenonderzoek van de auteur) haast prosopografisch geanalyseerd worden. Deze grondige studie van het wie en waarom kan ook elementen aandragen in de bredere context van het onderzoek van bijvoorbeeld de repressieve politiek van de “gematigde” von Falkenhausen en de zogenoemde “stilte” van het jaar 1942. Een aanrader dus."

Roger Rutten, auteur
"In zijn boek De duinen der gefusilleerden haalt de auteur op een indrukwekkend gedocumenteerde wijze verzetslieden uit hun anoniem graf. Precies het tegenovergestelde van hetgeen von Falkenhausen begin 1942 van plan was. Tussen januari 1942 en half juli 1944 begraven de nazi’s op heimelijke wijze tientallen verzetslieden afkomstig uit alle hoeken van het land, naamloos, in het Gemeentebos in Hechtel, op militair domein, Sperrgebiet, ontoegankelijk voor de gewone burger. Zijn boek met aansluitend een uitvoerige bibliografie laat toe recent gevonden documenten, zoals deze inzake Arthur Kossmann die op 31 december 1942 te Hasselt gefusilleerd werd, in een juiste context te plaatsen."

Patrick Dewael, burgemeester, volksvertegenwoordiger, minister van staat 
"Helder, verhelderend, overzichtelijk, genuanceerd en gedetailleerd! Deze publicatie heeft mij veel bijgebracht over een onbekend stuk oorlogserfgoed. Het verhaal van de 203 personen – afkomstig uit heel België – die op het “Duits Geheim Kerkhof” van Hechtel begraven zijn, wordt eindelijk verteld. Wat er met de verschillende verzetsleden (onder wie ook de jonge Tongenaar Hubert Van Damme) gebeurde, wordt alsnog verteld."

Robin Libert, voorzitter RUSRA-KUIAD, Koninklijke Unie van de Inlichtingen- en Actiediensten 
"Brave-Bravery, Stockmans, Groep G, Caesarevitch, Outcaste, Koala, Springbock … Het zijn bijna romantische namen voor de Inlichtingen- 309 en Actiediensten (en Zendingen met agent-parachutisten), die de rauwe realiteit van de Tweede Wereldoorlog verhelen. In totaal 18.716 Belgische burgers die de “Geheime Oorlog” uitvochten voor de vrede en vrijheid van ons allen. Niet weinigen echter zouden zelf deze vrijheid niet meer beleven. In dit boek worden een aantal van hen terug tot leven gebracht. Auteur Maurice Thysen levert hiermee een belangrijke bijdrage aan de “herinnering” en onze “herinneringsplicht” van deze voorbeelden van burgerplicht." 

Edmond Eycken, nationaal voorzitter van de Nationale Confederatie van Politieke Gevangenen en Rechthebbenden van België – NCPGR
"‘(…) Dit boek heeft wel degelijk zijn bestaansreden voordat het geheugenverlies zijn intrede doet want de herinnering is onzeker en de tijd bevordert zo niet het vergeten dan wel het bagatelliseren van de gruwel. In de bijlagen vindt men eveneens een interessante voorstelling van de verschillende Duitse geheime begraafplaatsen en bijhorende executieplekken. Dit is een boek dat zich tot iedereen richt maar vooral tot de jeugd."