In beweging Bekijk groter

In beweging

Het complexe samenspel van de burgerbeweging bij duurzame ontwikkeling

9789062245543

Verkrijgbaar

De auteurs onderzochten verschillende groene maatschappelijke issues en vroegen burgers naar hun visie daarop. Het resultaat is een bijzondere inkijk in het denken van actieve, lokaal betrokken burgers, in de burgerbeweging.

Meer details

18,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Vonk / Jan van Arkel
Jaar van uitgave 2022
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 128p.

Meer informatie

De burgerbeweging is een term die nog niet omschreven is in de Dikke van Dale. Anders dan bijvoorbeeld de 'milieubeweging' is de burgerbeweging niet een eenduidige, centraal gestuurde beweging met een centrale missie. Het is eerder een maatschappelijk fenomeen, een begrip zoals 'de politiek'. De burgerbeweging bestaat uit mensen die betrokkenheid tonen bij hun leefomgeving en van daaruit in beweging zijn gekomen. Deze mensen kunnen soms tegengestelde meningen hebben die zich desondanks, steeds tot elkaar verhouden. Hun maatschappelijke betrokkenheid wordt in de burgerbeweging levend gehouden. De burgerbeweging levert betrokkenheid, denkkracht en daadkracht.

Ook voor duurzame dilemma's is de burgerbeweging van waarde. Duurzaamheidsthema zijn vaak complexe vraagstukken, 'wicked problems', en laten zich lastig eenduidig oplossen. Wat goed is voor het ene aspect van het complexe probleem is, kan dan weer een nadeel voor een ander aspect zijn.

De auteurs hebben verschillende groene maatschappelijke issues onderzocht en burgers gevraagd naar hun visie over:

  • De wolf in Nederland
  • Vliegvakanties en klimaatverandering
  • Veerkracht , uitgewerkt o.a. aan de hand van de impact van Covid-19, Korte ketens, Prijsbeleid en Circulariteit
  • Landbouw
  • Biodiversiteit
  • De strijd om de ruimte
  • Grootschalige energie opwekking op land

In beweging onderstreept de waarde van de burgerbeweging voor Nederland. Hoe belangrijk het is om open vragen te blijven stellen. Burgers werkelijk mee laten denken, in plaats van 'bent u voor of tegen'. Dit levert interessante uitkomsten op en geeft een bijzonder inkijkje in het denken van actieve, lokaal betrokken burgers. Daar kan elke politieke bestuurder zijn of haar voordeel mee doen. De burgerbeweging een plek geven kan een sleutel zijn tot grotere toenadering tussen politiek en burgers.

Auteurs

Matthijs Nijboer

Matthijs Nijboer is directeur-bestuurder bij Natuur en Milieu Overijssel en voorzitter bij de Natuur- en Milieufederaties. Hij studeerde wijsbegeerte van wetenschap, technologie en samenleving aan de Universiteit Twente. Dagelijks vervult hij de rol tussen staat en straat, waarbij hij signalen uit de achterban én zijn eigen passie voor een duurzame samenleving brengt naar verschillende beleidstafels.


Thomas van Slobbe

Thomas van Slobbe is ecoloog en algemeen directeur van Stichting wAarde, een denktank binnen de natuurbeweging. Hij is auteur van diverse boeken over mens, natuur en samenleving, waaronder Handvest Antropoceen, Wild Water en Natuurvervaging. Dagblad Trouw riep hem in 2009 uit tot één van de honderd meest invloedrijke duurzame Nederlanders.