Voeten in Braziliaanse aarde Bekijk groter

Voeten in Braziliaanse aarde

Zoektocht naar en met de oorspronkelijke volkeren

9789064164453

Verkrijgbaar

Een kennismaking met een gedreven man, oprichter van Wervel, en de Braziliaanse gemeenschap in al zijn variaties.

Meer details

15,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Wervel
Jaar van uitgave 2020
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 120p.

Meer informatie

In 2020 komen er voor de Vlaamse norbertijn Luc Vankrunkelsven (64) enkele boeiende zaken samen. Voorjaar 1990 nam hij, met enkele tochtgenoten het initiatief tot oprichting van Wervel - de Werkgroep voor rechtvaardige en Verantwoorde Landbouw. In 2000 besloot hij om na vele actieve jaren, naast Wervel tot 1992 onder meer het bezinningscentrum van de Abdij van Averbode, een sabbat te nemen. Tijdens die sabbat wilde hij zijn droom, van jongsaf, waar maken: een ontmoeting aangaan met de inheemse volkeren van Brazilië.

Tijdens zijn eerste bezoek aan dat land, voorjaar 2000 gedurende zes maanden, doorkruiste hij met bus en trein het enorme land. Zijn ontmoetingen en activiteiten resulteerden in een aantal boeken, waarin hij zijn ervaringen wil delen. Daarbij krijgt niet alleen de Braziliaanse gemeenschap in al zijn variaties aandacht, maar ook het Amazonegebied en de Cerrado.
In dit boekje een eerste kennismaking met deze gedreven man en een bescheiden keuze uit zijn boeken.

Auteurs

Luc Vankrunkelsven

Luc Vankrunkelsven is norbertijn van Averbode en medewerker van wervel.be. Hij leeft en werkt deels in Brazilië en deels in Europa. Hij werkte eerst in Zuid-Brazilië met een boerensyndicaat van kleine, familiale boeren. Op vraag van Braziliaanse bewegingen thematiseert hij in Europa sinds tien jaar de Cerrado, een savannegebied van twee miljoen km2 in het hart van Brazilië. Met zijn 40 miljoen jaar is dit één van de oudste en waardevolste ecosystemen ter wereld. Het gebied wordt sterk bedreigd door monocultuur soja voor de kippen en varkens van Europa en China. Stilaan beginnen grotere bewegingen zoals Friends of the Earth-Europe, Greenpeace, WWF en Fern de bescherming van de Cerrado in hun sensibliseringswerk op te nemen.