Culturele praktijken Bekijk groter

Culturele praktijken

Schoonheid en betekenis achter de voordeur

9789088509476

Verkrijgbaar

Onderzoek naar het culturele leven van stadsbewoners die niet in de statistieken over cultuurbezoek en cultuurbeoefening zitten. Houvast voor een vernieuwd frame voor cultuur en cultuurparticipatie.

Meer details

25,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2019, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 144p.

Meer informatie

Velen zijn ervan overtuigd dat kunst en cultuur van belang zijn voor persoonlijke ontwikkeling en een fijn en gezond leven. Toch zien we in musea, theaters en concertzalen een overwegend wit, hoogopgeleid en vergrijzend publiek. Het bereik van het door de overheid gesubsidieerde culturele aanbod is nog steeds geen afspiegeling van de samenleving. Deze kwestie hebben we onderzocht door het culturele leven van stadsbewoners – die je niet terugziet in de statistieken van cultuurbezoek of cultuurbeoefening – in kaart te brengen. Het vertrekpunt was het dagelijks leven van deze stedelingen.

In een flat in een Haagse stadswijk spraken we met de bewoners over de thema’s die spelen bij hun eigen culturele beleving. Het gesprek ging over de vraag op welke manier wij als mens omgaan met fenomenen als schoonheid en betekenis in ons dagelijks leven. Een antwoord op deze vraag geeft houvast voor een vernieuwd frame voor cultuur en cultuurparticipatie dat we omschrijven als culturele praktijken.

Culturele praktijken kunnen betrekking hebben op alledaagse activiteiten en ervaringen, zoals muziek maken of luisteren, je huis inrichten, fietsen of puzzelen. Deze culturele praktijken en hun betekenis zijn sterk sociaal gedreven. De flatbewoners hebben een rijk cultureel leven, zonder dat ze regelmatig een boek lezen of schouwburg bezoeken.

Op basis van ons onderzoek formuleren we concrete aanknopingspunten voor beleidsmedewerkers cultuur, sociale en culturele professionals en onderzoekers.

Auteurs

Wim Burggraaff


Mieke Klaver

Mieke Klaver (1956) studeerde sociaal-cultureel werk aan de Kopse Hoff in Nijmegen en daarna Sociologie van Kunst en Cultuur aan de Erasmusuniversiteit in Rotterdam. Ze was 15 jaar werkzaam als sociaal-cultureel werker in de Haagse wijk Transvaal, daarna als consulent tiener en meidenwerk bij jeugdwerkadviesbureau Janzeuven en is vanaf 1999 verbonden als docent aan de Haagse Hogeschool bij de opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming.
Zij ontwikkelde diverse lesprogramma’s over culturele werkvormen waaronder de minor Community Art. Met altijd als uitgangspunt de Homo Ludens. Deed onderzoek naar de vrijetijdsbesteding van tieners met een lichamelijke beperking, de werkpraktijken van kunstenaars die werken met inbreng van publiek en naar het culturele leven van bewoners van een flat in de Haagse wijk Mariahoeve. Naast haar werk is ze actief in haar eigen wijk en stad. Zij maakte een Vriendenboek met de ouderen in het dienstencentrum waar zij vrijwilliger is, was een van de pioniers bij wijkfestival Het Circus en de buurtcamping. Op dit moment zet ze zich in voor Haags Verhaal.