Groepsdynamiek in de verstandelijk gehandicaptenzorg Bekijk groter

Groepsdynamiek in de verstandelijk gehandicaptenzorg

Methodisch werken aan een positief groepsklimaat

Verkrijgbaar

In dit boek wordt voor het eerst beschreven hoe begeleiders in (L)VG-(woon)groepen methodisch aan kunnen werken aan een positief groepsklimaat. Sterk praktijkgericht!

Meer details

32,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2019, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 208p.

Meer informatie

Eindelijk een boek voor groepsbegeleiders waarin groepsdynamiek is toegepast op de (L)VG-zorg!’

Het groepsklimaat in de verstandelijk gehandicaptenzorg is een belangrijke factor voor het welzijn en de ontwikkeling van individuele cliënten. Begeleiders hebben daarom de opgave om een positief en gunstig groepsklimaat te creëren. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want dat kan behoorlijk ingewikkeld zijn. In dit boek wordt voor het eerst beschreven hoe begeleiders in (L)VG-(woon)groepen hier methodisch aan kunnen werken.

Tot nu toe moesten begeleiders zelf de vertaalslag maken van algemene kennis over groepsdynamiek naar specifiek de verstandelijk gehandicaptenzorg. De auteur maakt nu deze vertaalslag nadat ze deze kennis eerst in de praktijk heeft onderzocht. Het boek is dan ook sterk praktijkgericht: er staan veel voorbeelden in en een groot aantal interventies waarmee begeleiders meteen aan de slag kunnen.

Groepsdynamiek in de verstandelijk gehandicaptenzorg is geschreven voor mbo- en hbo-groepsbegeleiders en studenten in opleiding, maar is ook bruikbaar voor gedragsdeskundigen die een begeleidersteam ondersteunen. Het boek richt zich inhoudelijk met name op woongroepen voor mensen met een lichte of matige verstandelijke beperking, waarbij veel inzichten ook bruikbaar zijn voor dagbestedingsgroepen.

Auteurs

Aswintha Mandemaker

Aswintha Mandemaker heeft een sociaalpedagogische achtergrond en is (team)coach en trainer. Daarnaast houdt zij zich binnen haar organisatie op beleidsniveau bezig met het ontwikkelen en beschrijven van praktisch toepasbare ethiek, identiteit en methodiek.
Aswintha werkt ruim 20 jaar binnen de gehandicaptenzorg. Ze werkte 11 jaar als groepsbegeleider, persoonlijk begeleider en ambulant (gezins-)begeleider; op dagbesteding, woongroepen en in gezinnen. Ze begeleidde kinderen, jongeren, volwassenen en ouders met een verstandelijke beperking en bijkomende (soms zeer complexe) problematiek.
Sinds 2009 coacht en traint ze medewerkers binnen Profila Zorg, om hen zowel vakinhoudelijk als persoonlijk goed toe te rusten voor het werk dat zij doen. Daarnaast coacht en traint ze op kleine schaal mensen en teams buiten de gehandicaptenzorg.
Wat haar uitdaagt in haar werk is het begrijpen van complexe situaties, het zoeken naar mogelijkheden en het stimuleren en haalbaar maken van verandering. Daarbij schakelt ze gemakkelijk tussen theorie en praktijk. Het gedrag van mensen in groepen blijft haar intrigeren, of het nu gaat om woongroepen, gezinnen of teams.