Eet- en drinkproblemen bij jonge kinderen Bekijk groter

Eet- en drinkproblemen bij jonge kinderen

Een leidraad voor logopedisten en andere hulpverleners in de gezondheidszorg

9789023255505

Verkrijgbaar

Dit boek behandelt alle facetten en stadia van de diagnostiek en behandeling van eet- drink en slikklachten. Geschreven voor logopedisten en logopediestudenten, maar ook geschikt voor andere hulpverleners.

Meer details

34,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum
Jaar van uitgave 2017
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 196p.

Meer informatie

Jonge zuigelingen en kinderen hebben soms problemen met eten, drinken en/of slikken. De oorzaken daarvoor variëren sterk, van vroeggeboorte, anatomische of motorische problemen in het mondgebied tot langdurige sondevoeding en lichamelijke aandoeningen. Op basis van toegenomen kennis en ervaring is dit boek geheel herzien en geeft het een leidraad gebaseerd op praktijk en wetenschap.

De diagnostiek en behandeling van eet- drink- en slikklachten behoren tot de taken van de logopedist. Deze geheel herziene vijfde druk van Eet- en drinkproblemen bij jonge kinderen behandelt de problematiek in al haar facetten en stadia, waarbij de stappen van het klinisch redeneren worden gevolgd. In het boek komen - onder meer - de volgende onderwerpen aan bod:

  • Deel 1: de normale ontwikkeling van het slikken, principes van motorisch leren en ouderbegeleiding.
  • Deel 2: de verschillende eet- en drinkvaardigheden (drinken uit de borst of fles, eten van de lepel, kauwen, drinken uit een beker en speekselcontrole), zowel wat betreft normale ontwikkeling als de begeleiding bij problemen.
  • Deel 3: de begeleiding van specifieke groepen kinderen met eet- en drinkproblemen.

De auteurs, allen werkzaam als logopedist binnen de afdeling Revalidatie, Logopedie-kinderen van het Radboudumc in Nijmegen, hebben hun kennis, ervaring en gepubliceerde bevindingen van specialisten wereldwijd gebruikt. Ook is dankbaar gebruikgemaakt van de kennis en input van diverse disciplines en specialisten in het Radboudumc.

Eet- en drinkproblemen bij jonge kinderen is primair geschreven voor logopedisten en logopediestudenten, maar is ook geschikt voor andere hulpverleners die beroepsmatig in aanraking komen met deze problematiek (artsen, verpleegkundigen, diëtisten, fysiotherapeuten en gedragsdeskundigen).

Downloaden

Auteurs

Lenie van den Engel-Hoek


Marjo van Gerven


Leenke van Haaften


Sandra de Groot


Marloes Lagarde


Karen van Hulst