Barricadepoëzie Bekijk groter

Barricadepoëzie

Lyrisch activisme sinds 1848

9789462673274

Verwacht

Vul uw e-mail adres is, dan wordt u verwittigd wanneer het door u gekozen boek verschenen is.

Een bescheiden bloemlezing van Nederlandstalige politiek geïnspireerde poëzie vanaf 1848. En een poging om de lezer te inspireren en activeren voor de strijd voor maatschappelijke verandering.

Meer details

29,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2021
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 344p.
Verwachte verschijningsdatum november 2021

Meer informatie

Wie de Nederlandstalige literatuurgeschiedenis erop naslaat, dreigt te denken dat wij in dit taalgebied niet aan politiek geïnspireerde poëzie doen. Sommige dichters raakten in de vergetelheid hoewel hun werk een belangrijk rol in de politieke en sociale strijd speelde. Anderen haalden de literaire canon ondanks hun politiek geïnspireerd werk. Nochtans bestaat ook in de Belgische en Nederlandse literatuur een lange traditie van politieke poëzie, van Gorter tot van Ostaijen en Michaël Slory en van Sonja Prins tot Joke Kaviaar en Dominique De Groen. Barricadepoëzie zet dat lyrisch activisme weer in de schijnwerpers. Elk hoofdstuk vertrekt vanuit een gedicht. Daarmee vormt het boek een bescheiden bloemlezing vanaf 1848. Maar tegelijk is het een poging om de lezer te inspireren en activeren voor en in de strijd voor maatschappelijke verandering.

Met bijdragen van o.a. Dominique De Groen, Geert Buelens, Matthijs de Ridder, Frank Keizer, Sarah Adams, Joke Kaviaar, Michael Tedja, Jos Joosten, Bram Ieven, Laurens Ham, Nico van Apeldoorn, Erik Spinoy en Samuel Vriezen

Auteurs

Johan Sonnenschein

Johan Sonnenschein is docent Moderne Nederlandse Letterkunde aan de universiteit van Utrecht en doet onderzoek naar het nieuwe in de Nederlandstalige poëzie van 1800 tot heden.


Kornee van der Haven

Kornee van der Haven doceert Vroegmoderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Gent. Als pleitbezorger van politieke poëzie verzorgde hij in 2011 een heruitgave van Atlantische Legenden van de socialistische dichter Freek van Leeuwen.