IJzer en vuur Bekijk groter

IJzer en vuur

9789064451003

Sold out

Verleden en heden, fictie en werkelijkheid lopen in mekaar in een kluwen van communicatie en non-communicatie, van Dichtung en Wahrheit, van kille zakelijkheid en warme genegenheid, van IJzer en Vuur.

Meer details

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 1998
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 144p.

Meer informatie

In 1798 brak in de Kempen, aan de Schelde en in de streek van Doornik en Ath de Boerenkrijg uit. Alle progressieve elementen van de Franse revolutie werden daarbij aangevallen. Het devies luidde niet alleen "Voor outer en heerd!" maar vooral: "Leve de Oostenrijkse Keizer!" De steden sloten hun poorten voor deze troepen die uit de Middeleeuwen kwamen. De journalist en filmrecensent Bruggemans wil een historische roman schrijven over de Boerenkrijg. Bij zijn opzoekingswerk ontdekt hij merkwaardige feiten. Wat is mythe en waarheid in de verhalen over die Boerenkrijg? Regelmatig bezoekt hij zijn dementerende moeder in home De Roerdomp. Daardoor wordt hij met een ander verleden geconfronteerd: dat van hem. De roman speelt zich af tussen 27 februari 1997, de dag dat de sluiting van Renault-Vilvoorde werd aangekondigd, en 10 november 1997, daags na de opstand in Anderlecht na het doodschieten van Saïd Charki. Verleden en heden, fictie en werkelijkheid lopen in mekaar in een kluwen van communicatie en non-communicatie, van Dichtung en Wahrheit, van kille zakelijkheid en warme genegenheid, van IJzer en Vuur.

Auteurs

Tjen Mampaey

Tjen Mampaey was onderwijzer in de Gemeenschapsschool in Puurs (GO! Puurs) en werkte voor uitgeverij EPO. Publicaties bij EPO: De Zwarte Hand (1993), Die van De Lamp (1996), IJzer en vuur (1998), Is ’t nu al tijd, meester? (2004) en België. Een geschiedenis van onderuit (red. met Jan Dumolyn, 2012).

Uitgebreide biografie