Over het ontstaan van soorten Bekijk groter

Over het ontstaan van soorten

Graphic Classics nr. 5

9789491297083

Verkrijgbaar

Deze Graphic Classic vertelt aan de hand van Darwins leven hoe 'Over het ontstaan van soorten' ontstond.

Meer details

18,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2011
Bindwijze hardcover
Aantal pagina's 192p.

Meer informatie

'A classic is something that everybody wants to have read and nobody wants to read.' - Marc Twain

De mens is niet gemaakt door God: tot die verrassende conclusie kwam bioloog Charles Darwin na een reis rond de wereld waarin hij het unieke ecosysteem van de Galapagoseilanden bestudeerde. Zeggen dat Darwin daarmee het wereldbeeld van de mensheid op zijn grondvesten deed daveren, is een understatement. In de negentiende eeuw was het ver zoeken naar stervelingen die durfden betwijfelen dat God in zes dagen alle leven had geschapen. Darwins theorie kreeg dan ook veel tegenstand te verduren, maar veroorzaakte een revolutie in de wetenschappelijke wereld. Aan de hand van Darwins leven vertelt deze Graphic Classic hoe Over het ontstaan van soorten ontstond.

Auteurs

Charles Darwin

Charles Darwin wordt in 1809 in Shrewsbury geboren als zoon van een arts. Hij is de kleinzoon van zowel de beruchte vrijdenker Erasmus Darwin als de industrieel Josiah Wedgwood, oprichter van de beroemde porseleinfabriek. Darwin kent een gelukkige jeugd en ontdekt al vroeg zijn liefde voor de natuur. Hij begint in 1825 aan een studie medicijnen in Edinburgh, maar stapt in 1827 over naar het Christ's College in Cambridge om daar theologie en natuurwetenschappen te studeren.
In 1831 vertrekt Darwin voor een bijna vijf jaar durende reis rond de wereld op het schip de Beagle. Tijdens deze reis verzamelt hij als natuuronderzoeker een enorme hoeveelheid informatie over de meest uiteenlopende planten en dieren en bestudeert hij de geologie van de gebieden die hij bezoekt. In 1839, drie jaar na zijn terugkeer met de Beagle, publiceert Darwin zijn verslag van die reis.
Op 29 januari 1839 trouwt hij met zijn nicht Emma Wedgwood en verhuizen ze naar Londen. In 1842 vestigt het gezin zich in Down House in het plaatsje Downe in Kent. Emma en Charles krijgen samen tien kinderen.
Darwins grote werk, Over het ontstaan van soorten, verschijnt op 24 november 1859. Het is een onmiddellijk succes; de eerste oplage is binnen een dag uitverkocht, maar het boek zorgt ook al snel voor veel controverse.
In De afstamming van de mens uit 1871 beargumenteert Darwin aan de hand van zijn seksuele selectietheorie dat de mens vanuit de hogere primaten is geëvolueerd.
Een jaar later verschijnt Het uitdrukken van emoties bij mens en dier, waarin hij de universaliteit van gevoelsuitdrukkingen onderzoekt.
Naast vele andere gespecialiseerde natuurwetenschappelijke publicaties schrijft Darwin ook een autobiografie, bedoeld voor zijn kinderen, die na zijn dood is gepubliceerd.
Charles Darwin sterft in 1882 na een hartaanval en is in Westminster Abbey begraven.