De zeer schone uren van Stijn Streuvels, cyclotoerist Bekijk groter

De zeer schone uren van Stijn Streuvels, cyclotoerist

Enkele velosofische overpeinzingen

9789491545542

Verkrijgbaar

Cornillie boog zich over Mijn Rijwiel, een minder bekend maar daarom niet minder interessant boekje van Streuvels. Hij kroop in het wiel  van Streuvels en schetst de 'velo cyclist' die ook een groot koersliefhebber bleek te zijn.

Meer details

18,50 € incl. btw

Datasheet

UitgeverijLes îles
Jaar van uitgave2018
Bindwijzepaperback
Aantal pagina's144p.

Meer informatie

In het Vlaanderen van eind 19de eeuw is Stijn Streuvels een van de allereerste fietsers. Dat nieuwe stukje spitstechnologie verbreedt letterlijk en figuurlijk zijn horizon “... en vooral verschaft het den wellust om een overdaad van krachten los te laten, om ‘t genot en de dronkenheid te smaken der snelheid, die door eigen krachten bekomen wordt.”
Zijn leven lang blijft de auteur van o.a. De Vlaschaard en Het Leven en de Dood in den Ast een fervent fietser. Want, “... zeker is ‘t, die zich eens op een rijwiel waagt, blijft er aan plakken!”

In samenwerking met het literatuurhuis Passa Porta stelt de Provincie West-Vlaanderen het Streuvelshuis in Ingooigem ‘s winters ter beschikking van Vlaamse en Nederlandse auteurs. Eind 2016 hoorde ook Patrick Cornillie (°1961) tot de uitverkorenen. In Het Lijsternest boog hij zich o.a. over Mijn Rijwiel, een minder bekend maar daarom niet minder interessant boekje van Streuvels, dat in 1915 verscheen.

Cornillie kroop in zijn wiel en schetst op een bevlogen en luchtige manier de ‘velo cyclist’ die tegelijk ook een groot koersliefhebber bleek te zijn. Streuvels raakte namelijk bevriend met Karel Van Wijnendaele en op een keer ontving hij in Het Lijsternest zelfs de Italiaanse wielerheld Gino Bartali.

Auteurs

Patrick Cornillie

Patrick Cornillie (1961) is dichter en schrijver, journalist en auteur van een hele reeks fietsgidsen en wielerboeken. Hij is een van de meeste gelezen en gerespecteerde wielerauteurs. Hij publiceerde biografieën over Freddy Maertens (2003), Gilbert Desmet (2004) en Marcel Kint (2011) en verder o.a. ook ‘De Zomer van ‘69. Hoe Merckx won van Armstrong’ (2009) en ‘Koersen in de Groote Oorlog’ (2018).
Cornillie won prijzen in diverse literaire genres, waaronder de poëzieprijs van de stad Harelbeke in 1988, de Yang Poëzieprijs (1989), de Guido Wulmsprijs voor Poëzie in Sint-Truiden (2003), de poëzieprijs van de stad Halle (2006), de prozaprijs van de Universitaire Werkgroep Literatuur, WeL, Leuven in 2008, de poëzieprijs van de gemeente Keerbergen (2010) en de driejaarlijkse Hilarion Thans Poëzieprijs (Lanaken, 2014).